اصول طراح ی منظرطبیعی در مناطق حفاظت شده با تاکید بر اصول و معیارهای IUCN(۱)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های محیط زیست، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_EIAP-2-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا بمانیان

دانشیار دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس

، فریال احمدی

پژوهشگر دکترای معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس

سارا پور یوسف زاده

کارشناسی ارشد معماری منظر دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

دو د یدگاه کاملا  متفاوت در رابطه انسان   با طب یعت وجود دارد که در یک د یدگاه انسان  بهعنوان حافظ طبیعت و حتی نجات بخش آن تعریف میشود و در دیدگاه دوم انسان عامل تجاوز به حریم طبیعت و مداخله گری- سودجویی تصو یر م ی شود . بنابرا ین، اهداف و انگ  یزه ها وطرحهای توسعه که به منظور بهرهبرداری از طبیعت مطرح           میشود نی ز بس یار با ی          کدیگر متفاوت خواهد بود. با توجه به گستردگی تخریبهای  طبیعت، سازمانها و نهادهای ب ینالمللی تصم یم به تعیین و شناسایی مناطق منحصر به فرد طبیعی در جهان که نیازمند حفاظت، نگهداری و معرفی  بهعنوان  میراثی جهان ی         است، کردهاند. بنابراین،               مناطق حفاظتشده به عنوان اراضی وس یع و با ارزش حفاظت  ی ز یاد کهبه منظور حفظ تنوع گونه های زیستی آن و  بهعنوان میراثی که باید مورد استفاده نسل های آینده هر سرزمین قرار بگیرد تعریف م یشوند.    در پژوهش حاضر که در راستای طرح جدیدترین دیدگاه های IUCN در حفاظت از منابع طبیعی و تبیین اصول طراحی منظر در این مناطق با  تاکید بر معیارهای ارائه شده از سوی ا ین سازمان شکل گرفته است، از روش تحقیق            توصیفی-  تحلیلی استفاده شده است. نتایج حاصل ازپژوهش           حاکی از آن است که تمرکز و انطباق طراحی بر ارزشهای  ویژه اکولوژ یکی، اجتماع ی و فرهنگی بستر، بومگرا یی،  اح یا و مرمت ارزشهای اکولوژیکی و طراحی با هدف نمایش و تقویت زیبایی های اکولوژیکی مناطق از اصول اساسی در طراح ی این مناطق است.

کلیدواژه ها

منظر طبیعی, مناطق حفاظت شده, اصول طراحی منظر در مناطق حفاظت شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.