تحلیل اصطلاحات مربوط به کاشت محصولات کشاورزی با تاکید بر برنج در گویش لری ممسنی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین، دوره: 11، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_ADAMA-11-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 71
نویسندگان
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید باهنر کرمان
استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید باهنر کرمان
دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده
این مقاله به تحلیل اصطلاحات مربوط به کاشت سنتی محصولات کشاورزی در گویش لری ممسنی می پردازد. بعضی از این اصطلاحات با آمدن تکنولوژی متروک شده اند ولی نسل میانسال و سالمند آن ها را می شناسند. نگرانی از نابودی و لزوم نگهداری این واژه ها برای آیندگان ایجاب می کند تا آن ها از دستبرد ایام در امان بمانند. هنوز کسانی در ممسنی و مناطق اطراف هستند که این واژه ها را بشناسند یا آن ها را به کار ببرند. پیشرفت تکنولوژی و کناررفتن ابزارهای کشاورزی سنتی، زمینه فراموشی این واژه ها را فراهم آورده است. متن مقاله شامل شرح و توصیف واژه های مختص کشاورزی سنتی و بیشتر مربوط به کاشت چلتوک (برنج پوست نکنده) در این شهرستان است که به هفت موضوع اختصاص داده شده است و عبارتند از: اصطلاحات مربوط به آب، زمین، کاشت و نگهداری، آفات و علف های هرز، ابزارها، نیروی کار و برداشت. هر قسمت بر اساس حروف الفبا منظم شده است. برای دریافت بهتر معانی، با برخی افراد میانسال و سالمند کم سواد یا بیسواد گفت وگو و پس از ضبط صدا و یادداشت مطالب، تلفظ واژه ها با روش آوانویسی ثبت گردیده است و معنی واژه ها، نوع دستوری و ارتباط واژه ها شرح داده شده است. شیوه ساخت بعضی از ابزارها و نام محلی قسمت های مختلف ابزارها آورده شده است. نتیجه تحقیق، گنجینه ای از واژگان عمدتا پارسی است که برای آیندگان، مصون خواهد ماند.کلیدواژه ها
برنج کاریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.