عوامل مؤثر در شکل گیری مسکن اسلامی ایرانی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و هویت با محوریت مسکن اسلامی ایرانی
  • کد COI اختصاصی: ISLAMICHOUSING01_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1074
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرحمان اقبالی

عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران، دکتری

پدرام حصاری

کارشناسی ارشد معماری- معماری، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزو

چکیده

معماری سنتی ایران همواره به صفت شایسته مردم سالاری آراسته بوده و هنرمند و معمار به حرمت شأن و منزلت کریمانه انسان، خالق آثاری محکم، کارآمد و با وقار بوده است. اگر معمار ایرانی خود را موظف می دانست که آگاهی کاملی از آداب، رسوم و روحیات ساکنان به دست آورد یا مناسبترین مصالح را برای مناطق جغرافیایی متفاوت بشناسد و به کار برد. رعایت این همه برای حفظ شأن و منزلت انسان بود و نه چیز دیگر، برای جامعه ما بسیار آموزنده است که دریابد چگونه اجداد و نیاکانش از همه شرایط و عوامل طبیعی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی با آگاهی کامل استفاده می کردند تا خانه و مسکنی در خور بسازند. دیگر بازگشت کامل به معماری سنتی نه عملی است و نه مطلوب، امروزه کسی نمی تواند تغییرات سریع اجتماعی را نادیده بگیرد. اما چیزی که حائز اهمیت است این است که باید از هماهنگی معماری قدیم در مسکن بهره گرفت و تطبیق نیازهای امروزی را نیز مانند گذشته برای رسیدن به منزلت انسانی پیش گرفت. این پژوهش بررسی عوامل مؤثر در شکل گیری فرم و فضای مسکن ایرانی را با هدف تذکر و پیشنهاد در چگونگی تلفیق عناصر و عوامل مختلف در طراحی مسکن امروزی را دنبال می کند و امیدوار خواهد بود که با سرمش قرار دادن این اصول، هماهنگی عناصر در طراحی مسکن بتواند هویت و فرهنگ را به جامعه بازگرداند و از تلفیق فرهنگ از معماری به جامعه جلوگیری کند. این پژوهش که با روش کتابخانه ای به انجام رسیده است، تلاش دارد ضمن معرفی اصول خانه سازی سنتی در ایران، نقش و تأثیر یکپارچه سازی الگوهای سنتی و بومی را در ساختمان سازی مدرن برای رسیدن به یک اصل که همان هویت است را بررسی نماید.

کلیدواژه ها

مسکن، اقلیم، مذهب، فرهنگ، روابط اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.