ارائه الگویی برای طبقه بندی طاقهای مسجد جامع اصفهان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نخستین همایش فناوری و سازه های سنتی بامحور گنبدها
  • کد COI اختصاصی: TTSC01_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد تهرانی

دانشیار گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی، ت

معصومه امینی

کارشناس ارشد معماری

محمدجواد مهدوی نژاد

دانشیار دانشگاه تربیت مدرس تهران

چکیده

در معماری سنتی ایران هر عنصری تجلی دهنده بخشی از جهان پیرامون ماست. در این میان طاقها به عنوان نمادی از آسمان، جایگاه و معنی فراتر ازیک سرپناه ساده دارد. اما اگر از ظاهر فرمال و شکلی بنگریم، طاقها به عنوان یکی از عناصر اصلی معماری ایرانی وظیفهشان پوشاندن بخشهایی ازفضای داخلی بناست. در بررسیهای انجام شده این نتیجه حاصل شده است که این طاقها بی آن که جز بار وزن خود متحمل بار اجزای سازهای دیگرشوند بار وارد شده بر خود را از طریق تکیه گاههای موجود در بنا به سوی پی و زمین انتقال میدهند. در این میان مسجد جامع اصفهان به عنوان گنجینه سیزده صده آثار معماری ایران مجموعه بینظیری از طاق میباشد. مجموعهای که مشتمل بر بیش از 480 طاق میباشد، که بیش از سیصد و هشتاد نمونه از این طاقها غیر تکراری میباشد.با توجه به کثرت طاقهای مسجد جامع اصفهان ارائه یک طبقهبندی جامع از این طاقها می تواند کمک شایان توجهی به مطالعه و بررسی در زمینه شناخت کارکرد و عملکرد این طاقها از نظر باربری و نقش سازه ایشان در معماری خواهد کرد. در این راستا هدف اصلی از تحقیق حاضر ارائه یک دسته بندی از این مجموعه میباشد. در این راستا با توجه به مطالعات صورت گرفته در زمینه طاقها و با مشاهده و بررسی تمامی این پوششها درمسجد عتیق اصفهان و با عنایت به راهنماییهای استاد مربوطه جناب آقای دکتر تهرانی سعی بر این داریم تا بتوانیم این کار را به سر منزل مقصود رسانده و الگویی برای طبقهبندی طاقهای مسجد جامع اصفهان ارائه نماییم.

کلیدواژه ها

هندسه نظری و عملی، طبقهبندی، مسجد جامع، اصفهان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.