تولید گیاهک استریل زیره سیاه Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch با استفاده از ریز نمونه بذری و جنین طبیعی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_540
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1047
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته مشیری

کارشناس ارشد آموزشی گروه بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی - دانشکده کشاورز

عبدالرضا باقری

استاد گروه بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه فرد

سارا خسروی نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی - دانشکده کشاو

چکیده

زیره سیاه گیاهی علفی، خودگشن و چند سال با خواص دارویی با ارزش است. به منظور غلبه بر موانع موجود در شرایط مزرعه کاربرد روش‌های نوین از جمله کشت مرا شیشه‌ای می‌تواند در کاهش طول دوره رشد و بهبود شرایط اصلاحیه این گیاه مؤثر باشد. لذا این مطالعه با هدف دستیابی سریع به گیاهک استریل، با استفاده از کشت بذر و جنین و شرایط این ویترو انجام شد. پس از بهینه‌سازی شرایط ضدعفونی، بذور جوانه زده و نیز جنین بذر ابتدا به MS کوپای منتقل و گیاهک های تیلدونی ظرف مدت 14 روز به دست آمد. گیاهک را یکسان ابتدا در هفته محیط کشت مختلف جهت القای ساقه از گره ریشه کشته شدند و پس از دو هفته به منظور رشد ساقه و اجتناب از اثرات ناشی از غلظت‌های بالای هورمونی به چهار محیط کشت با غلظت‌های تنظیم کننده رشد کمتر منتقل شدند. آزمایش به صورت باکتری در قالب طرح کاملاً تصادفی باز تکرار به همراه شاهد انجام شد. براساس نتایج به‌دست‌آمده در هر دور ریز نمونه افزایش غلظت BA از درد چهار میلی‌گرم در لیتر نقش مؤثری در تولید ریزغده ریشه داشت. همچنین ترکیب چهار میلی‌گرم در لیتر BA و 0/5 میلی‌گرم در لیتر IAA الغا ساقه از گل خویش را افزایش داد. با این همه ساقه‌های باززایی شده در محیط کشت دارای 0/5 میلی‌گرم در لیتر BA و 0/1 میلی‌گرم در لیتر IAA رشد قابل ملاحظه‌ای داشتند. تنظیم کننده رشد GA3 منجر به افزایش حجم ریز غده ریشه توام با کالوس زایی شد.

کلیدواژه ها

زالزالک، کشت بافت، گیاه دارویی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.