شر و بازنمایی آن در هستی شناسی ناصرخسرو
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه حکمت و فلسفه، دوره: 20، شماره: 77
- کد COI اختصاصی: JR_WPH-20-77_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 146
نویسندگان
دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه گیلان،گیلان، ایران
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
چکیده
دستهبندی امور به خیر و شر، به قدمت آفرینش انسان است و این نحوه مواجهه انسانهاست که خیر و یا شر بودن پدیدهها را تعیین میکند. شر، طیف وسیعی از مفاهیم را دربر میگیرد و یکی از مهمترین و بحثبرانگیزترین مفاهیم آن شر سیاسی است که از مهمترین شاخصهای آن، دوگانه دوست-دشمن و دغدغه کسب قدرت است. مذهب، با هدف ماندگاری و برای دفاع از مشروعیت خود، کارکرد دفاعی کلام را همسو با مقاصد سیاسی به کار میگیرد؛ درنتیجه، مذاهب و مرامها در تقابل با یکدیگر تعریف میشوند، شر نامیده میشوند و اقدام به نابودی دیگری میکنند. اسماعیلیه از مسیر کلام اسماعیلی و در تقابل و دشمنی با حکومت عباسی، عباسیان و پیروان آنها را به انواع شرور منسوب و به عنوان حکومت ظلم و جور و مصادیق بارز شر معرفی مینمایند. ناصرخسرو به عنوان یک متفکر رده بالای اسماعیلی، با بهرهگیری از ساختار تفکر اسماعیلیه، ضمن بیان چیستی شر و دستهبندی و بیان انواع آن، دوری از شر و نابودی دشمن را (که عامل اصلی شقاوت انسان است) لازم میداند. در این مقاله بر آنیم که با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر نظریه «تخاصم» کارل اشمیت، بحث شر و دشمنی را در نظام فکری ناصرخسرو تحلیل کنیم.کلیدواژه ها
شر, کلام سیاسی, تخاصم, اسماعیلیه, ناصرخسرواطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.