بررسی محل برداشت و اندازه ریز نمونه بر پینه زایی ارقام خرما (برحی ، مرداسنگ و مضافتی)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_465
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1071
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول اعتمادی پور

دانشگاه هرمزگان

رضا فتوحی قزوینی

دانشگاه گیلان

یوسف حمید اوغلی

دانشگاه گیلان

چکیده

با توجه به تقسیم سلولی و رشد بطئی سلول های خرما مشابه سایر گیاهان درختی چند ساله ، انتخاب ریز نمونه از ناحیه مریستم انتهایی تنه جوش های 4-3 ساله و بررسی تاثیر محل برداشت ریز نمونه در سه رقم تجاری خرما بر تولید بافت پینه به عنوان گام اساسی و اولیه ضروری است. برای کنترل آلودگی های سطحی قطعات مریستمی از محلول وایتکس 5/25 هیپوکلریت سدیم در غلظت های 10 ، 20 ، 30 ، 40 ، 50 و 60 درصد و برای کنترل آلودگی های باکتریایی با شناسایی اولیه که گرم منفی و میله ای شکل کوتاه بودند از انتی بیوتیک های امپی سیلین ، اریترومایسین ، جنتامایسین ، کانامایسین و تتراساکلین در غلظت های 20 ، 40 ، 80 و 100 میلی گرم در لیتر همراه با محی کشت استفاده شد. ریز نمونه ها از سه ناحیه مریستم انتهایی و سرآغازه های برگی هر رقم پس از تهیه برش های میکروسکپی در سه اندازه 2 ، 4 و 8 میلی متر مربع استخراج شدند و روی محیط کشت موراشیگی و اسکوک MS دارای 452/5 میکرومول ئی کلروفنوکسی استیک اسید D - 4 ،2 و 14/7 میکرومول 2- ایزوپنتنیل آدنین 2iP و 3 گرم در لیتر ذغال فعال کشت شدند. در این مطالعه غلظت 40 درصد وایتکس با اختلاف معنی داری نسبت به سایر غلظت ها آلودگی های سطحی را تا 94 درصد با کمترین میزان سوختگی کنترل کرد. از میان انتی بیوتیک های بکار رفته افزودن جنتامایسین و یا کانامایسین با غلظت 100 میلی گرم در لیتر به محیط کشت موجب از میان رفتن الودگی باکتریایی در حدود 65 تا 80 درصد گردید. بیشترین پینه زایی از کشت درونی ترین قسمت مریستم انتهایی با اندازه 8 میلیمتر مربع به میزان 462/77 میلی گرم پس از سه ماه حاصل شد.

کلیدواژه ها

خرما ، کشت بافت ، پینه ، ریز نمونه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.