کشت توام بساک و میکروسپورهای آزادشده از بساک در محیط دو لایه به منظور تولید گیاهان دابلدهاپلوئید رز

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_444
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 982
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم دهستانی اردکانی

دانشجو دکتری، گروه علوم و مهندسی باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منا

محسن کافی

دانشیار گروه علوم و مهندسی باغبانی فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیع

مهران عنایتی شریعت پناهی

استادیار بخش تحقیقات کشت بافت و انتقال ژن-پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاور

مریم جعفرخانی کرمانی

استادیار بخش تحقیقات کشت بافت و انتقال ژن-پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاور

چکیده

روش های گوناگون کشت بساک به منظور ارائه راهکار مناسب، جهت تولید رز Rosa hybrida دابلد هاپلوئید بررسی شده اند. در این مقاله کولتیوارهای رز Exotic و Elegant مورد استفاده قرار گرفتند. بساک ها در یک محیط دو لایه شامل محیط جامد همراه با یک لایه مایع در بالا کشت گردیدند. دو محیط جامد Nitsch & Nitsch و Murashige & Skoog در قسمت تحتانی و محیط مایع AT3 همراه با آمینواسید (لاکتالبومین هیدرولیزات) و قند سوکروز در لایه فوقانی استفاده شدند. عوامل مهم در این پروتکل شامل انتخاب جوانه های گل با بیش از 50 % میکروسپورهای در مرحله تک سلولی انتهایی، سپس کشت بساک ها در محیط جامد و دو لایه به مدت یک ماه در تاریکی مداوم می باشند. در این روش بساک ها در محیط مایع فوقانی شناور و پس از چند هفته شکوفا شده و میکروسپورها وارد محیط کشت می گردند. در آغاز، برخی ترکیبات ه ورمونی شامل BAP ،(2، 4، 8 mg/l) IAA ،(2، 5 mg/l) 2,4-D ؛ mg/l 1 ، 0/5 و کینتین mg/l 3/2 ، 1/6 ، 0/2 در محیط MS و کولتیوارهایExotic و Elegant بررسی شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که این ترکیبات هورمونی تفاوت معنی داری در القای کالوس ندارند، در واقع این ترکیبات هورمونی موفق به القای کالوس نشدند. در کولتیوار Exotic پنج محیط پنج محیط + MS ،MS محیط مایع NN + NN ،(MS/NN) NN مایع AT3 + NN ،(NN/NN) مایع با قند سوکروز+ لاکتالبومین هیدرولیزات MS/AT3-LS با ترکیبی از BAP mg/l 1 ، 0/5 و IAA mg/l 8 ، 4 بررسی شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که محیط MS بهترین محیط برای القای کالوس بوده تفاوت معنی داری میان ترکیبات هورمونی مشاهده نشد. اما پس از دو ماه در محیط MS/AT3-LS با ترکیب هورمونی BAP+8IAA 0.5 از میکروسپورهای آزاد شده از بساک ها جنین به دست آمد که برای اولین بار تولید جنین از کشت توام بساک و میکروسپورهای آزاد شده در رز گزارش می گردد.

کلیدواژه ها

رز Rosa hybrida ، بساک، القای کالوس، جنین، هاپلوئید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.