تدوین مدل التقاطی خانواده محور و مقایسه اثربخشی آن با درمان تعامل والد-کودک در کاهش مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به اختلالات طیف اتیسم (عملکرد بالا): یک مطالعه آزمایشی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 67، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-67-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین فایضی

دانشجوی دکتری روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

محمد نریمانی

استاد روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

سیف الله اقاجانی

دانشیار روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

سجاد بشرپور

استاد روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

حمیدرضا پوراعتماد

استاد روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، واحد تهران، ایران

چکیده

مقدمه: یکی از برنامه های به نسبت جدید آموزشی به منظور کاهش مشکلات رفتاری کودکان، برنامه ی «التقاطی خانواده محور» است. هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل التقاطی خانواده محور و مقایسه اثربخشی آن با درمان تعامل والد-کودک در کاهش مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به اتیسم است. روش کار: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر کنترل متغیرها از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه ی کودکان با اختلالات طیف اتیسم (عملکرد بالا) در مرکز درمانی تهران اتیسم است که طی پاییز و زمستان سال ۱۳۹۸ خدمات دریافت می کردند. به روش نمونه گیری هدفمند ۳۶ نفر انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه برنامه ی تعامل والد-کودک ( PCIT)، مدل التقاطی خانواده محور و گروه کنترل قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه رفتار کودک آیبرگ استفاده و برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس با نرم افزار ۲۵SPSS استفاده شده است. نتایج: نتایج نشان می دهد که بین میانگین متغیر مشکلات رفتاری کودک در گروه مدل التقاطی خانواده محور نسبت به برنامه ی تعامل والد-کودک ( PCIT) و گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد، بدین معنا که مدل التقاطی خانواده محور نسبت به برنامه ی تعامل والد-کودک ( PCIT) در کاهش مشکلات رفتاری کودکان با اختلالات طیف اتیسم (عملکرد بالا) اثربخش تر است.نتیجه گیری: درنتیجه می توان مدل التقاطی خانواده محور را جایگزین مناسب تری برای انجام مداخلات روان شناختی برای کاهش مشکلات رفتاری کودکان با اختلالات طیف اتیسم (عملکرد بالا) در نظر گرفت.

کلیدواژه ها

تعامل والد-کودک, مشکلات رفتاری, اختلالات طیف اتیسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.