بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپهای گندم دوروم با استفاده از نشانگرهای مولکولی ISSR

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_399
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین شفیعی هما

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه

علیرضا زبرجدی

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه - گرو

عبدالله نجفی

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه - گرو

رضا محمدی

بخش غلات معاونت موسسه تحقیقات دیم کشور- سرارود- کرمانشاه

چکیده

ارزیابی تنوع ژنتیکی در گیاهان زراعی برای برنامه های اصلاح نباتات و حفاظت از ذخایر توارثی کاربرد حیاتی دارد. هدف از این تحقیق بررسی تنوع ژنتیکی 39 ژنوتیپ گندم دوروم با استفاده از نشانگر مولکولی ISSR بود. استخراج DNA از برگهای جوان به روش دلاپورتا انجام شد و از 15 آغازگر تصادفی در واکنش PCR استفاده شد، تعداد 8 آغازگر که نوارهای بهتر ی تولید کردند، جهت آنا لیز انتخاب شدند. پس از تهیه ماتریس صفر و یک، با استفاده از نرم افزار NTSYS با استفاده از ضریب تشابه جاکارد ماتریس تشابه محاسبه و براساس تجزیه خوشهای حاصل از ماتریس تشابه، دندروگرام به روش UPGMA ترسیم گردید. ضریب کوفنتیکی بین ماتریس تشابه و دندروگرام در حد 0/71 = r به دست آمد. با انجام واکنش PCR تعداد 82 قطعه DNA در نمونهها به دست آمد که 49 باند معادل 59 % باندها چند شکل بود. در دندروگرام حاصل، ژنوتیپها ی مورد مطالعه در 7. گروه طبقه بندی شدند. بیشترین تشابه ( 94 % بین ژنوتیپهای 24 و 32 و کمترین میزان تشابه ( 53 %) بین ژنوتیپهای 7 و 21 مشاهده گردید. با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که تنوع ژنتیکی متوسطی بین ژنوتیپهای گندم دوروم وجود دارد و نشانگر مولکولی ISSR ابزار مناسبی جهت ارزیابی تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپهای گندم دوروم میباشد.

کلیدواژه ها

گندم دوروم، تنوع ژنتیکی، نشانگر مولکولی ISSR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.