بررسی تطبیقی مناظرات کلامی ، سیاسی و علمی صدر اسلام با مناظرات معاصر

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای دینی، علوم اسلامی، فقه و حقوق در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: RICCONF11_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا افراسیابی

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی ، دانشگاه امام حسین (ع ) ، طلبه سطح ۳ کلام اسلامی جامعه الزهرا (س ) قم

چکیده

مناظره به معنای عام مجادله و مکابره در حقیقت و ماهیت چیزی است که حداقل دو گروه در آن حقیقت و ماهیت اختلاف نظردارند. و در معنای خاص آن نظر و نگاه دو نفر در مسئله ای برای اظهار حق است .تعبیر ( التی هی احسن ) در قرآن تعبیر زیبا و جامعی است که تمام روش های صحیح و مناسب مباحثه را در بر می گیرد در این پژوهش به روش کیفی و رویکرد تحلیلی به مناظره در شکل ابتدایی آن در زمان پیامبر(ص ) با اهل کتاب و مشرکان و مناظرات سیاسی زمان حضرت علی (ع ) زمان اوج و تکامل آن معاصر با امام جعفر صادق (ع ) و امام رضا(ع )، پرداخته خواهد شد و سپس به مناظره های سیاسی و کلامی و علمی معاصر اشاره خواهد شد . در نهایت پس ازمقایسه مناظرات معاصر، مشخص می شود که مناظره های امروزی از لحاظ شکلی و محتوایی و همچنین نتیجه حاصله با مناظرات صحیح تفاوت فراوان داشته و در عمل از حالت مناظره به جدال لفظی و مغالطه تغییر یافته اند. در برخی مقالات چون آداب مناظره از منظر قرآن و روایات نوشته عیسی عیسی پور به آداب مناظره در قرآن و روایات پرداخته شده و یا تاریخچه مناظره به صورت مختصردر مقاله روش شناسی مناظره های امام جواد نوشته حمیدرضا مطهری پرداخته شده است . لیکن هرکدام یک جنبه را بررسی کرده اند در این پژوهش سعی برآن است علاوه بر شناخت اصول صحیح مناظره در سیر تاریخی ، آفات و معایب جدال در مقابل مناظره بررسی و تبیین شود .

کلیدواژه ها

آداب مناظره ، جدال ، سیاسی ، علمی ، کلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.