جنبه های ایمنی زیستی گیاهان تراریخت مقاوم به ویروس

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_214
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1072
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه قنبری جهرمی

حسن رهنما

امیر موسوی

چکیده

استفاده از مکانیسم های ایجاد مقاومت ناشی از پاتوژن افق های جدیدی در راستای تولید گیاهان تراریخت مقاوم به ویروس باز کرده است. این نوع مقاومت ناشی از ویروس در گیاهان تراریخت از طریق بیان بخشی از ژنوم ویروس ایجاد می شود. کدو، پاپایا، فلفل، گوجه فرنگی و سیب زمینی از جمله گیاهان تراریخت مقاوم به ویروس اند که امروزه در بسیاری از کشورها تجاری شده اند. استفاده از این فن آوری در راستای تولید گیاهانی با عملکرد بالاتر سودمند به نظر می رسد. از طرفی گاهی نگرانی هایی هم در زمینه مصرف محصولات تراریخت مطرح می شود. در حالیکه توسعه استفاده از سموم و کودهای شیمیایی و دیگر فن آوری های مدرن در کشاورزی توسعه یافته امروز هم سلامت انسان و هم محیط زیست را تهدید می کند. بنابراین اولین گام بعد از تولید گیاه تراریخت ارزیابی مزایا و خطرهای احتمالی و مقایسه آن با گیاهان زراعی تولید شده در کشاورزی سنتی است. مهم ترین نگرانی های زیست محیطی متداول در مورد تولید گیاهان تراریخت مقاوم به ویروس که تا کنون مورد بحث قرار گرفته اند شامل امکان تولید ویروس های جدید با پروتئین پوششی غیر مشابه Heterologous encapsidation امکان ایجاد هم افزایی Synergism با دیگر ویروس های گیاهی و تشدید خسارت ناشی از ویروس، نوترکیبی ژنتیکی بین ژنوم ویروس ها و گیاه تراریخت حامل mRNA ویروس هدف و انتقال افقی ژن می باشد.

کلیدواژه ها

ایمنی زیستی، خاموشی ژن، مقاومت به ویروس، نوترکیبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.