بررسی تنوع ژنتیکی برخی از تودههای بابونه Matricaria inodora L با استفاده از تکنیک RAPD

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_143
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 871
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی مهدیخانی

دانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فرد

محمود سلوکی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

حسین زینلی

استادیار بخش گیاهان دارویی و معطر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی

چکیده

بابونه به دلیل کاربردهای متعدد در صنایع دارویی و بهداشتی، یکی از مهمترین گیاهان دارویی در تجارت جهانی محسوب میشود. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی تودههای بومی بابونه بر اساس نشانگرهای ملکولی، 17 توده بومی بابونه متعلق به گونه Matricaria inodora L. که از نقاط مختلف کشور جمعآوری شده بود با استفاده از روش RAPD در آزمایشگاه ژنتیک ملکولی دانشگاه زابل مورد بررسی قرار گرفت. چهل و چهار آغازگر تصادفی با توالیهای 10 ،15 و 18 جفت نوکلئوتیدی مورد استفاده قرار گرفت که 29 آغازگر بر اساس کیفیت انتخاب شدند. برای تعیین تشابه بین تودههای بومی از ضریب تشابه جاکارد استفاده شد و گروهبندی تودهها به روش UPGMA با استفاده از نرمافزار NTSYS انجام شد. در مجموع 29 آغازگر مورد مطالعه، 369 نوار تکثیر نمودند که از این تعداد 314 نوار 85/09 درصد در بین تودههای بومی مورد مطالعه چند شکل بودند و 55 نوار 14/91 درصد در بین تمام تودههای بومی یک شکل بودند. دامنه ضریب تشابه ژنتیکی بین 0/72 - 0/20 بود و میانگین ضریب تشابه ژنتیکی 0/39 برآورد شد. تجزیه خوشهای، تودههای بومی مورد مطالعه را به پنج گروه تقسیم نمود. نتایج تجزیه خوشهای نشان داد که تنوع ژنتیکی تودههای جمعآوری شده از توزیع جغرافیایی تودهها تبعیت نمیکند. در مجموع تنوع ژنتیکی مطلوبی در تودههای بومی داخل کشور وجود دارد.

کلیدواژه ها

بابونه، توده بومی ، RAPD تجزیه خوشهای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.