طراحی و اعتبارسنجی پرسشنامه ای برای نظام پاداش و کیفر مبتنی بر آموزههای علوی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس ملی ایده های نوین در علوم انسانی و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: INFM12_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدیاسر سجادی

دانشجوی دکتری مدیریت دولتی منابع انسانی واحد رفسجان، دانشگاه آزاد اسلامی، رفسجان، ایران

مصطفی هادوی نژاد

دانشیار، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه ولیعصر عج، رفسنجان، ایران

ملیکه بهشتی فر

دانشیار؛ گروه مدیریت دولتی، واحد ر فسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی ، رفسنجان، ایران

محمد ضیاءالدینی

استادیار، گروه مدیریت دولتی، واحد ر فسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی ، رفسنجان، ایران

چکیده

یکی از راهکارهای اصلاح کارگزاران استفاده از نظام تشویق و تنبیه است. مسنجه های گوناگونی در ارتباط با محک نظامهای تشویق و تنبیه در سازمانها وجود دارد. در این میان خلاه طراحی سنجه ای مبتنی بر آموزه های علوی برای چنین نظامی در سازمان ها به چشم می خورد. این پژوهش در دو مرحله انجام شد مرحله نخست به شناسایی شاخص های نظام تشویق و تنبیه مبتنی بر آموزه های علوی اختصاص داشت برای این کار از نرم افزار جامع الاحادث نسخه ۳٫۵ استفاده شد؛ با این توضیح که واژگان مجازات، پاداش، کیفر، تشویق تنبه محور جستجو قرار گرفتند. یافته ها پس از بررسی و غربال گری از جهت صدور روایت از ناحیه امیر مومنان علی ۲ یا تطبیق تاریخی با سیره عملی ایشان به ۱۲۱۴ گزاره منتهی شد. گزاره های یاد شده با تحلیل محتوای کیفی و پس از بازخوانی ادغام موارد هم خانواده و مشابه و حذف گزاره های تکراری به ۳۲۰ گزاره نهایی به عنوان شاخص ذیل سه رکن مبانی، اختصاصی تشویق و اختصاصی تنبیه منتهی شد. این شاخص ها در قالب ۷۸ گویه در ظرف پرسش نامه ای مبتنی بر طیف لیکرت ۵ گزینه ای ساماندهی شد. با اعمال نظرات پیشنهادی خبرگان یاد شده پرسشنامه جرح و تعدیل و تعداد گویه ها به ۷۲ فروکاسته شد. به منظور فروکاست گویه ها به ابعاد پرسش نامه از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. در این راستا، با هدف اطمینان از کفایت حجم نمونه آماری KMO و حصول اطمینان از مخالف بودن داده ها برای شناسایی ساختار عاملی از آزمون کرویت بارتلت بهره گرفته شد. ابعاد گویه ها با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی و روش چرخش متعامد در نرم افزار SPSS شناسایی شدند. با هدف اعتبار سنجی پرسش نامه از نرم افزار Smart PLS استفاده شد. جامعه آماری هدف این پژوهش صندوق کارآفرینی امید بود. مقایسه میان گویه ها و گزاره های تشویق و تنبیه در دو نظام مورد مقایسه از مطالعات کتابخانه ای و نرم افزاری بدست آمد که پس از جرح و تعدیل گزاره ها و استفاده از الگوهای موجود به این نتیجه رسیدیم که مبانی و روشهای تشویق و تنبیه در نظام علوی که در حکومت چند ساله امیر المومنین الله با هدف تربیت کارگزاران و اصلاح نظام مدیریتی و حاکمیتی بوده نه تنها شیوه ها و مبانی تشویق و تنبیه فعلی را کاملا رد نکرد، بلکه ابعاد مختلفی از آنها طبق الگوهای تطبیقی تهذیبی توسعه ای و پیدایش مورد ترمیم گسترش و کشف قرار گرفت. از آنجائیکه نظام تشویق و تنبیه بر ذات و فطرت انسانها تمرکز دارد پس مبانی و شیوه های این مولفه ها در نظام علوی یا استفاده از اعتبار سنجی پرسش نامه ای بر مبنای تطبیقی قابلیت این را دارند که در نظام مدیریتی رایج مورد کاربرد مدیران قرار گیرند.

کلیدواژه ها

تشویق و تنبیه : پاداش و کیفر، کارگزاران؛ نظام علوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.