جستاری در علوم و دانش ایران باستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی آموزش تاریخ
  • کد COI اختصاصی: NCHE04_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عزیزیان

استادیار گروه تاریخ دانشگاه فرهنگیان لرستان

چکیده

علوم و فنون جایگاه کلیدی در شکل گیری تمدن دارد و در طول تاریخ حیات بشر، تمدنی را نمی توان یافت که بدون توجه به علم توانسته باشد مولفه های گوناگون تمدنی خود را پایه ریزی کند. اسناد و آثار موجود گواهی می دهند که نیاکان ما از روزگاران دیرین علوم و فنون را را از نظر دور نداشته اند و در توسعه و تکامل و انتقال آن به دیگر جوامع نقش داشته اند . هخامنشیان فصل شکوهمندی را در امر علوم و فنون به خود اختصاص دادند هرچند یورش اسکندر مقدونی اختلالاتی را موجب شد بی آنکه بتواند آنرا ریشه کن کند . اشکانیان به گونه واکنشی سیاسی – فرهنگی در حراست از آن کوشا شدند تا اینکه ساسانیان تحولی عمیق تر و پر دوام تر در آن به وجود آوردند . آنچه در این مقاله مورد توجه است بررسی برخی از علوم و دانش های ایران باستان همچون طب، نجوم، فلسفه، موسیقی و ادبیات می باشد. یافته های پژوهش که با روش توصیفی - تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای گرد آمده، حاکی از آن است که ایرانیان علاوه بر سیاست در توسعه و ترویج علوم و فنون نیز دارای تبحر بوده اند و این پندار که ایرانیان باستان از تمدن علمی و ادبی محروم بوده اند اخباری بی اساس است.

کلیدواژه ها

علوم، ایران باستان، هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.