فلسطین به مثابه اردوگاه؛ بررسی رویکرد «تاناتوپلیتیک» رژیم صهیونیستی در قبال بحران غزه
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات سیاسی جهان اسلام، دوره: 13، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_PSIW-13-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 127
نویسندگان
دکتری علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز، ایران
دانشیار گروه علوم سیاسی، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان، اصفهان
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم سیاسی، دانشگاه پیام نور قزوین، قزوین، ایران
چکیده
هدف: پژوهش پیشرو پاسخ به این پرسش اصلی است که رژیم صهیونیستی پس از حوادث ۷ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی، چه رویکردی در قبال حماس و به طور کلی فلسطینیان ساکن غزه در پیش گرفته است. روش: روش پژوهش، کیفی از نوع انتقادی، و روش گردآوری داده ها بهره گیری از منابع کتابخانه ای و مقالات و تحلیلهای علمی پایگاههای اطلاعاتی فضای مجازی است. یافته ها: با بهرهگیری از مفاهیم نظری فوکو، اشمیت و جورجیو آگامبن در زمینه سازوکارهای اعمال کنترل اجتماعی (منقادسازی سوژه ها) بر پایه رویکرد بیوپلیتیک (زیست سیاست) و تاناتوپلیتیک (مرگ سیاست)، یافته ها نشان میدهد که رژیم صهیونیستی با توجه به نبود مشروعیت وجودی و در پی آن تهدیدات ادراک شده از سوی گروههای مقاومت فلسطینی نسبت به امنیت هستی شناختی یا موجودیت تاریخی خود، طی چند ماه اخیر تلاش کرده است در قالب رویکرد تاناتوپلیتیک، با بازتعریف و بازتولید حاکمیت «وضعیت استثنا»، و راهبردیهایی مانند دیگریسازی (غیرانسانی سازی، حیوانی سازی) و امنیتی سازی فضا، مکان و هویت، مردم غزه را به مثابه «هوموساکر» یا وارونه ای از سوژه های زیست سیاست در وضعیت «حیات برهنه» (موقعیت مرگ و نابودی و در بهترین حالت، شکلی حداقلی از زندگی) قرار داده است، سوژههایی که بر پایه مقررات و فرامین امنیتی صادر شده توسط آپاراتوس سرکوبگر رژیم صهیونیستی در شرایط استثنا مستعد اشکال روزمره سرکوب و به تعبیر آگامبن بدون مجازات در معرض قربانیشدن و نابودی قرار دارند. نتیجه گیری: نتیجه این پژوهش مبتنی بر تازهترین افکارسنجی فلسطینیان نشان میدهد به رغم شدت و گستردگی اعمال سیاست تاناتوپلیتیک از سوی رژیم صهیونیستی در قبال مردم غزه و مصائب فراوانی که طی جنگ اخیر متحمل شده اند، مردم فلسطین، بویژه غزه ضمن حمایت از حماس، همچنان به آرمانهای اصیل گروههای مقاومت پایبند و همچنین حاکمیت مردم فلسطین بر سرزمینهای اشغالی امیدوار هستند.کلیدواژه ها
وضعیت استثنا, تاناتوپلتیک, غزه, اسراییل, حماس, اردوگاهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.