تاثیر تمرینات تعلیقی TRX با شدت کم به همراه محدودیت جریان خون بر میزان سرمی فاکتورهای رگزایی VEGF، HIF-۱ و ترکیب بدنی در دختران فعال

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله تحقیقات سلامت در جامعه، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHCM-10-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا بصیری

Department of Sport Physiology and Corrective exercises, Faculty of Sport Sciences, Urmia University, Urmia, Iran

کاظم خدائی

Assistant professor of Sport Physiology, Faculty of Sport Sciences, Urmia University, Urmia, Iran

جواد طلوعی آذر

Associate professor of Sport Physiology, Faculty of Sport Sciences, Urmia University, Urmia, Iran

چکیده

مقدمه و هدف: تمرینات مقاومتی با محدودیت جریان خون به افزایش فراخوانی تارهای تند انقباض در شرایط هیپوکسی منجر می شود. همچنین، تحریک هورمون های آنابولیک، افزایش سنتز پروتئین های عضله را به دنبال دارد؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرینات تعلیقی XRT با شدت کم همراه با محدودیت جریان خون بر فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (FGEV)، فاکتور القاکننده ی هیپوکسی۱ (FIH-۱) و ترکیب بدنی در دانشجویان دختر فعال بود. روش کار: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. تعداد ۳۶ دانشجوی دختر تربیت بدنی به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تمرین تعلیقی XRT با شدت زیاد، با شدت کم همراه با محدودیت جریان خون و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت ۸ هفته و هر هفته، ۳ جلسه تمرینات XRT را با و بدون محدودیت جریان خون اجرا کردند. برای مقایسه ی نتایج بین گروهی از آزمون تحلیل کووراریانس (AVOCNA) و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که ۸ هفته تمرین XRT با شدت کم و محدودیت جریان خون باعث افزایش معنی داری در FGEV (۱۰۰/۰=P)، FIH-۱ (۱۰۰/۰=P) و توده ی عضلانی کل بدن (۸۰۰/۰=P) نسبت به گروه کنترل شده است. تمرینات XRT با شدت زیاد نیز FGEV (۸۱۰/۰=P) و FIH-۱ (۲۰۰/۰=P) را نسبت به گروه کنترل افزایش داد. بااین حال، تمرینات XRT با شدت کم و محدودیت جریان خون به افزایش معنی داری در میزان غلظت FIH-۱ نسبت به تمرین XRT با شدت زیاد منجر شد (۱۳۰/۰=P). تمرین تعلیقی XRT با و بدون محدودیت جریان خون تاثیر معنی داری بر شاخص توده ی بدنی، درصد چربی بدن و کل آب بدن نداشت (۵۰/۰< P). نتیجه گیری: به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که اجرای ۸ هفته تمرین XRT کم شدت با محدودیت جریان خون باعث بهبود سطوح FGEV،FIH-۱  و توده ی عضلانی در دختران فعال می شود و این تمرینات می تواند روش تمرینی خوبی برای بهبود عوامل رگ زایی و ترکیب بدنی در دختران باشد.

کلیدواژه ها

Angiogenesis, Blood flow restriction, Body composition, Suspension exercises, تمرینات تعلیقی, محدودیت جریان خون, آنژیوژنز, ترکیب بدنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.