بررسی نقوش پارچه های قلمکار اصفهان در دوره صفویه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدیریت، اقتصاد، کارآفرینی و مهندسی صنایع
  • کد COI اختصاصی: CEMCD02_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 683
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمودی عالمی

استادیار گروه هنر دانشگاه هنر موسسه آموزش عالی مارلیک نوشهر، مازندران ایران

سیده زهرا ساداتی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته طراحی و پارچه و لباس، دانشگاه مارلیک نوشهر مازندران ایران

چکیده

بدون تردید یکی از هنرهای سنتی و صنایع دستی با ارزش مطرح ایران در سطح ملی و بین المللی هنر قلمکار است که در حال حاضر در زمره چاپ های سنتی قرار دارد. اوج هنر قلمکاری ایران به عصر صفوی بر می گردد و یکی از مهم ترین صنایع دستی اصفهان به شمار می رود. قلمکارنوعی پارچه پنبه ای است که بر روی آن به وسیله قالب های چوبی، نقش چاپ می زنند و به مصارف متعددی از قبیل انواع پوشاک، پرده، سفره، سجاده، رولحافی، دستمال و کتیبه هایی برای تزئین مجالس سوگواری می رسد. نقوش قلمکاردر پارچه های دوره صفوی در قالب نقوش گیاهی، حیوانی و انسانی می باشد همچنین این نقوش شبیه نقوش قالی است که شامل لچک و ترنج، طرح باغی، گل و گلدان، کتیبه دار، محرابی و نقش بته جقه می باشد. نقوش به کار رفته در هنر قلمکار نیز به دلیل تنوع آن همواره تفکر برانگیز بوده است این پژوهش به صورت توصیفی، تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای با رویکرد تاریخی صورت گرفته است. امروزه تولید قلمکارسازی در ابعاد گسترده تری رواج دارد و از ابتکارات خاص ایرانیان در دوره صفویه است.

کلیدواژه ها

هنر قلمکاری، نقوش، صفویه، پارچه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.