واکاوی مسئله جواز خدعه و دروغ در جنگ رسانه ای

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مشکوه، دوره: 43، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MISHKAT-43-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد ایروانی

استاد دانشگاه علوم اسلامی رضوی و دانش آموخته سطح چهار حوزه علمیه خراسان.

چکیده

رسانه ابزار مهم جنگ روانی است که با شگردهای متنوع می تواند بر افکار، احساسات و رفتار افراد جامعه تاثیر بگذارد؛ ازاین­ رو  نظام سلطه در رسانه های خود به طور گسترده از نشر اخبار خلاف واقع و دروغ برای فریب مخاطب و تحمیل اراده و اهداف خویش استفاده می کند. اینک این پرسش مطرح می­ شود که آیا رسانه تراز اسلامی نیز می تواند در جنگ رسانه ای خود، در وقت ضرورت از این حربه استفاده کند و در نگاهی کلی تر، آیا مصلحت گرایی سیاسی برای رسیدن به اهداف مقدس می تواند مجوزی برای نادیده گرفتن بخشی از اصول و ضوابط اخلاقی و شرعی باشد؟ پژوهش حاضر که به روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی­_ ­تحلیلی سامان یافته، به بررسی ادله ادعایی و احتمالی این تجویز می پردازد. اتهام سرقت توسط یوسف(ع)به برادرش در قرآن، روایات دال بر جواز خدعه در جنگ، روایات دال بر جواز بهتان و سب منحرفان، قانون «اهم و مهم» و مسئله حفظ نظام و همچنین آیات دال بر اعداد قوه، ارعاب دشمن و مقابله­ به ­مثل، دلایل عمده مدعای یادشده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که هیچ یک از ادله پیش­ گفته نمی تواند دروغ و فریب را در جنگ رسانه ای تجویز کند و جواز خدعه فقط به جنگ نظامی و تبلیغات مربوط به آن منحصر است.

کلیدواژه ها

خدعه در جنگ, مصلحت گرایی سیاسی, جنگ رسانه ای, آیات و روایات, رسانه تراز اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.