بررسی شیوه های مناسب تعیین و تأمین انرژی مورد نیاز روستائیان ساکن در مناطق ماهنشان ـ انگوران استان زنجان و نقش آن در دستیابی به توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی انرژی
  • کد COI اختصاصی: NEC05_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1346
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا داورپناه

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان

چکیده

با توجه به نارسایی های حاکم بر طبیعت یکی از اهداف اصلی توسعه پایدار، پایداری منابع طبیعی می بـاشد . از عم ـده ترین ع ـوامل تخ ـریب من ـابع طبیعی در بسی ـاری از منـاطقی که تـأمین انرژی به سهـولت امکان پذیر نیست ، استفاده از درختان و درختچه های جنگلی و بوته های مرتعی و فضولات دامی به منظور تأمین سوخت می باشد . برای کاهش این نارسایی باید شیوه های جدید ی از قبیل تغییر الگوهای مصرف ، تغییر نوع سوخت ، کاهش افت انرژی از طریق چند منظور ه نمودن وسایل حرارتی ، ترویج ایجاد جنگل های انرژیک با استفاده از گونه های سریع الرشد و دادن آگاهی و توجیه نمودن ساکنین منطقه با اث رات سوء تخریب منابع طبیعی به کار گرفته شوند، تا این مناطق ب ا مشکلات بیشتری ب ه خاطر از بین رفتن منابع طبیعی و بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی رو به رو نگردند . منطقه مورد مطالعه جزو حوزه آبخیز قزل اوزن می باشد که به دلیل شرایط خاص زمین شناسی و خاکشناسی بسیا ر حساس به فرسایش بوده و در یک حالت بحرانی قرار دارد . سد سفیدرود نیز که در انتهای این حوزه واقع شده از اهمیت زیادی در تأمین انرژی الکتریکی و آب کشاورزی برخوردار است . به دلیل تخریب مراتع بالادست آن از جمله بوته کنی، پیوسته با کاهش حجم و عمر خود مواجه می باشد . مطابق نتایج حاصله از این بررسی در شرایط فعلی انرژی مورد نیاز خانوارها سالیانه %76/1 از نفت و گاز مایع، %9/5 از چوب و بوته های مرتعی و %14/4 از فضولات دامی تأمین می گردد . لازم است مصرف چوب و فضولات دامی به عنوان سوخت منسوخ و با سوخت فسیلی جایگزین و از سای ر شیوه ها نیز استفاده شود، تا از تحمیل 5455 میلیون ریال خسارت سالیانه به این حوزه جلوگیری گردد .

کلیدواژه ها

افت انرژی، بوته کنی، سوخت فسیلی، جنگل های انرژیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.