رویکرد فقهی در حل اختلافات و داوری
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی در ایران و جهان اسلام
- کد COI اختصاصی: ICJLP08_032
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 153
نویسندگان
کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی ، دانشگاه مازندران (بابلسر)
چکیده
داوری در فقه اسلام به استناد منابع فقهی (قرآن ، سنت ، اجماع ، عقل ) تحت عنوان حکمیت مطرح شده است . درقانون گذاری ایران ، با الهام از فقه امامیه و عامه ، به داوری در دعاوی اهمیت ویژه ای داده می شود و با تصویب مقررات ، ارجاع به داوری را ضروری می داند. طبق قانون ، تمام افراد حق دارند که با توافق یکدیگر، اختلافات خود را از طریق داوری یا حکم یک یا چند نفر حل و فصل کنند و این مسئله که اختلاف آن ها در دادگاه مطرح شده یا نشده باشد یا در چه مرحله ای قرار دارد، تفاوتی نمی کند و یکی از مزایای آن ، سادگی و کم هزینه بودن آن است . با توجه به تعریف فقها از قاضی تحکیم و تعریف داوری توسط حقوقدانان و قانون داوری بین المللی می توان گفت ، مفهوم داوری در نظام حقوقی کنونی منطبق بر مفهوم قاضی تحکیم در فقه است . مسائل داوری در تعیین داوران و قوانین حاکم بر آن و شرایط آرای صادر شده از داوری که برای طرفین ایجاد الزام در اجرا آن را قطعی می کند، بر اساس اصول حقوقی اسلام و با توجه به سیره عملی پیامبر و ائمه (ع ) می تواند بسیاری از ابهامات موجود در این زمینه را برطرف نماید. اما با وجود تمام مزایایی که داوری دارد، این نهاد تا کنون به شکل شایسته و بایسته موردتوجه قرار نگرفته است و جا دارد فضای مناسب برای گسترش فرهنگ استفاده از این نهاد در جامعه توسط افراد مرتبط فراهم شود.کلیدواژه ها
فقه ، حکمیت ، داوری، اختلاف ، قاضی تحکیم .مقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در شخصی سازی فرآیندهای آموزشی
- بررسی کاربرد و اثر بخشی بازی های رایانه ای موثر بر درمان کودکان دارای نشانه های اختلال کم توجهی- بیش فعالی (یک مرور نظام مند)
- بررسی رابطه بهزیستی روانشناختی و تاب آوری با کیفیت زندگی معلمان مشهد
- توانمندسازی و توسعه حرفهای معلمان دارای دانش آموز با نیازهای ویژه
- اثربخشی مداخله اموزش ارتباط بدون خشونت برمهارت های بین فردی و تاب آوری در کودکان کار
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.