مولفه های هنر محیط زیستی اندرو براون در آثار هنرمندان زن فعال در حوزه فمینیسم بوم شناختی (مطالعه موردی: اگنس دنس، باسیا ایرلند و نری آکسمن)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مبانی نظری هنرهای تجسمی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_VISUA-9-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا منجزی

گروه هنر ومعماری، دانشگاه پیام نور

سید نظام الدین امامی فر

ارتباط تصویری،دانشکده هنر،دانشگاه شاهد، تهران، ایران

امین علی کردی

عضو هیئت علمی گروه هنر و معماری، دانشگاه پیام نور

چکیده

هنر محیط زیستی یکی از گرایش های هنر معاصر و زیرمجموعه هنر محیطی است که مجموعه فعالیتهایی برای تعامل هنرمند و محیط زیست با اصول مشترک و ویژگی های مختلف را مدنظر دارد. با گسترش مباحث محیط زیستی، فمینیسم بوم شناختی رویکرد سلطه مدار (مردانه) با زنان و سایر انواع فرودست (فرهنگی و طبیعی) را مورد نقد و اعتراض قرار می دهد. هنرمندان زن، گرایشهای زنانه و مفاهیم بوم شناسانه را توامان در آثارشان نشان داده اند. آنان در جستجوی بازآفرینی هنرهای زیبا و استخراج از هنر سنتی گام بر می دارند. سوال اصلی پژوهش چنین است که هنرمندان زن از چه مولفه ها و شیوه هایی برای خلق اثر در پروژه های هنر محیطی و فمینیسم بوم شناختی استفاده می-کنند؟ این پژوهش با هدف مطالعه بازنمایی جنسیت در هنر فمینیسم بوم شناختی، به رویکرد هنرمندان زن و مصادیق آن می پردازد. در این پژوهش از روش کیفی و توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده، که بر مبنای مولفه های هنر محیط زیستی اندرو براون پژوهشگر عرصه محیط زیستی برای توضیح و تحلیل مفاهیم در آثار هنرمندان تدوین شده است. با مطالعه آثار ده هنرمند زن، از میان آنها اگنس دنس، باسیا ایرلند و نری آکسمن انتخاب شده اند. نتایج بیانگر آن است که این هنرمندان سه رویکرد: هنر بدن مند، الهام گرفته شده از صنایع دستی (هنر دستکار زنانه) و استفاده از روندهای مشارکتی را مورد توجه قرار داده اند. آثار این هنرمندان ضمن اینکه با مولفه های هنر محیط زیستی اندرو براون مطابقت دارد، همچنین به تجسم مفاهیمی چون انگاره مادر طبیعت و کهن الگوی زن- زمین پرداخته است.

کلیدواژه ها

فمینیسم بوم شناختی, هنر محیط زیستی, هنرمندان زن, هنر مشارکتی, اندرو براون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.