تحلیل و پیش بینی دماهای حداقل در استان کردستان با استفاده از سناریوهای اقلیمی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 27، شماره: 86
- کد COI اختصاصی: JR_GEOP-27-86_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 131
نویسندگان
سردبیر نشریه
گروه آب و هواشناسی دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز- تبریز- ایران
گروه اقلیم شناسی دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز
گروه آب و هواشناسی دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز - تبریز - ایران
چکیده
امروزه پیش بینی بلندمدت متغیرهای اقلیمی برای اطلاع از میزان تغییرات و در نتیجه در نظر گرفتن تمهیدات لازم برای تعدیل اثرات سوء ناشی از تغییر اقلیم بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق پیش بینی دماهای حداقل استان کردستان با استفاده از ریزمقیاس نمایی آماری LARS-WG۶ برای سه دوره آتی ۲۰ ساله (۲۰۴۰-۲۰۲۱، ۲۰۶۰-۲۰۴۱، ۲۰۸۰-۲۰۶۱) انجام شد. به این منظور، از مدل گردش عمومی جو HadGEM۲-ES و سه سناریو RCP۸.۵, RCP۴.۵, RCP۲.۶ استفاده گردید. برای تولید سری زمانی دوره های آتی از داده های روزانه برای دوره آماری ۲۰۱۹-۱۹۸۹ استفاده شد و روند تغییرات آن با استفاده از آزمون من-کندال تحلیل گردید. نتایج نشان داد که نرم افزار LARS-WG۶ با پایین بودن شاخص های خطاسنجی مقادیر ماهانه دمای کمینه را به خوبی شبیه سازی می کند. همچنین براساس نتایج حاصل از خروجی مدل جهانی HadGM۲-ES در منطقه مورد مطالعه میزان دمای کمینه در دوره آینده نسبت به دوره پایه در تمام سناریوها و دوره ها افزایشی خواهد بود. شدت این افزایش تحت سناریوی RCP۸.۵ مربوط به دوره آخر قرن (۲۰۸۰-۲۰۶۱) می باشد و میزان کمتر آن مربوط به دوره (۲۰۶۰-۲۰۴۱) تحت سناریوی RCP۴.۵ می باشد. بررسی میانگین های فصلی نیز نشان می دهد فصل بهار افزایش دمای کمتر و فصل پاییز افزایش دمای بیشتری دارد. روند تغییرات نشان می دهد که روند در دو جهت مثبت و منفی است بطوریکه در اکثر ایستگاه ها و سناریوها در دوره های مختلف پیش بینی، فصل بهار بیشترین روند مثبت و فصل پاییز بیشترین روند منفی را خواهند داشت. بنابراین می توان نتیجه گرفت که بر مقدار دما در دوره های آینده افزوده شده و اثر امواج سرمایی کاسته خواهد شد.کلیدواژه ها
دماهای حداقل, مدلLARS-WG۶, مدل HadGEM۲-ES, استان کردستان, سناریوهای اقلیمیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.