ارزیابی نقش خلوت بر ارتقای دلبستگی به مکان در کتابخانه دانشگاه فردوسی مشهد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه رهپویه معماری و شهرسازی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RAU-2-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم مطلبی

دانشیارمعماری، دانشکده معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، ایران

سمیرا پاکروان

کارشناسی ارشد معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد.

بیتا اسمعیلی

کارشناسی ارشد معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد.

بهاره بهرامی فر

دانشجوی دکتری معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران

چکیده

چکیدهکتابخانه های دانشگاهی با توجه به نقش مهم و سرنوشت سازی که در امر آموزش و پژوهش دارند، مورد مراجعه ی دانشجویان، اعضای هیئت علمی و کارکنان قرار می گیرند. همواره ضرورت وجود خلوت در این گونه فضاهای مطالعاتی مورد توجه معماران و طراحان بوده است. با توجه به اینکه در مورد شناخت این مفاهیم در حیطه کتابخانه ها، تحقیق جامعی بر اساس اسناد و تحلیل آن ها صورت نگرفته است. لذا هدف مطالعه حاضر، ارزیابی نقش خلوت بر ارتقای دلبستگی به مکان در کتابخانه دانشگاه فردوسی مشهد است. براساس شواهد موجود و مبتنی بر چارچوب اصلی تحقیق شاخص های دلبستگی به مکان و خلوت ارائه می گردد و سپس با روش کیفی به کمک مشاهده عینی و طرح پرسشنامه های هدفمند ازکاربران به بررسی عوامل مختلف بر دلبستگی دانشجویان به کتابخانه پرداخته می شود، به منظور بررسی میزان خلوت مطلوب فضاهای کتابخانه با روش کمی و کیفی به مقایسه میزان خلوت فضاهای کتابخانه با نیاز کاربران به خلوت در آن فضا می پردازد. بدین ترتیب محتوای پرسشنامه بررسی و جهت تحلیل های کمی و کیفی پیمایش، از نرم افزار spss استفاده شد.با روش همبستگی این مسئله که تامین خلوت مطلوب در محیط کتابخانه می تواند بر دلبستگی دانشجویان تاثیر داشته باشد، بررسی شد. نتایج پژوهش بیانگر آن بود که تامین خلوت مطلوب در محیط کتابخانه می تواند بر دلبستگی دانشجویان اثر گذار باشد.

کلیدواژه ها

"خلوت", "دلبستگی", "دلبستگی به مکان", "کتابخانه دانشگاه فردوسی مشهد"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.