بررسی کارکردهای شعر فارسی و عربی در متون تاریخی فارسی قرن هفتم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی زبان، ادبیات، تاریخ و تمدن
  • کد COI اختصاصی: ICLP11_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسو رحیمی

دانشجوی دکتری ادبیات غنی دانشگاه ارومیه

چکیده

درج نظم و شعر در لابه لای نثر فارسی قدمتی دیرینه دارد. تاریخ فارسی به ویژه متون باقی مانده از قرن ششم از وجودغنایی ادبی زیاد ان زمان خبر می دهد باید اذعان داشت که شعر چه فارسی و چه عربی، دارای نزدیکی های زیادی باهمهستن در پژوهش حاضر با استناد به طبقه بندی های ریزتر و دقیقتر کارکردهای شعر فارسی در بین نوشته های آن زمان وشاعران و ادیبان آن زمان به روش توصیفی تحلیلی، و اسنادی کتابخانه ای بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهدکه کارکرد شعر در مجموع اثار این نویسندگان دارای کارکرد ارایه و ادبی است. تعلق خاطر شاعران آن دوران قابل بحثو توجه می باشد. شعر فارسی در این دوره با شدتی بیش از پیش از بدبینی و ناخشنودی از اوضاع روزگار و ناپایداریجهان و دعوت خلق به ترک دنیا و زهد و نظایر این افکار مشحونست. علت آن هم آشکار می باشد و آن وضع سخت ودشواریست که با حمله مغول آغاز شده و با جور و ظلم عمال دوره آنان و با خونریزی ها و بی ثباتی اوضاع در دوره فترتبعد از ایلخانان ادامه یافته و محیط اجتماعی ایران را با دشوارترین شرایطی مقرون ساخته بود. همین وضع مورث توجهشدید غالب شعرا به مسائل دینی و خیالات تند صوفیانه و درویشانه و گوشه گیری و در نتیجه تصورات باریک و دقیق نیزشده است

کلیدواژه ها

متون تاریخی، قرن هفتم، شعرفارسی، شعر عربی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.