مطالعه کارکردهای «سبک چینش واژگانی» در گفتمان تعلیمی - ترغیبی اسرارالتوحید «با تاکید بر ساخت اطلاعی در رویکرد نقشگرایی هلیدی»

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی زبان، ادبیات، تاریخ و تمدن
  • کد COI اختصاصی: ICLP11_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب السادات کاشانی

دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاداسلامی، تهران، ایران

چکیده

شناخت سبک و زبان هر اثری به دریافت و فهم درونمایه و مطالب آن، کمک بسیاری خواهد کرد؛ به ویژه زمانی کهمتن عرفانی و ادبی باشد. زبان در این متون تاحدی از شکل معیار و ساختار اصلی خود خارج می شود. نوع چینشواژگان در جملات نقش مهمی در القای معنای ثانوی متن دارد. یکی از موضوعات مهم در مطالعات زبانشناسی و نیز،علم معانی، نوع آرایش واژگان در متن است که شامل مبحث پسایندسازی و پیشایندسازی یا تقدیم و تاخیر در کلاممی شود. در این پژوهش، انواع پسایندسازی و پیشایندسازی را در متن اسرارالتوحید مورد بررسی قرار داده و کارکردهایبلاغی هریک از آنها را استخراج کردیم و با ذکر نمونه ها، به دستهبندی و شرح آنها پرداختیم. در کلام محمدبن منورانواع متنوعی از این دو فرایند وجود دارد که کارکردهای بلاغی گوناگونی در بافت کلام دارند. مهم ترین کارکردهایبلاغی پیشایندسازی در اسرارالتوحید عبارتند از: موکد کردن کلام، قطعیت بخشی به آن، ترغیب مخاطب (که در خدمتگفتمان تعلیمی متن قرار می گیرد)، گسترش معنا و ایجاد پیوستگی در کلام (که در خدمت گفتمان روایی متن قرارمی گیرد). مهمترین کارکردهای بلاغی پسایندسازی عبارتند از: تمایزبخشی، ذکر و یا وصف جزئیات، ایجاد توازنمعنایی، ایجاد تقابل، برجسته سازی، تصویرسازی دقیق، مبالغه و تسهیل در پردازش. پسایندسازی در مقایسه باپیشایندسازی در اسرارالتوحید، بسامد بیشتر و متنوع تری دارد.

کلیدواژه ها

بلاغت، اطلاع کهنه و نو، اسرارالتوحید، پیشایندسازی، پسایندسازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.