بررسی معانی شراب و جایگاه آن در ادبیات عرفانی و غزلیات حافظ

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی زبان، ادبیات، تاریخ و تمدن
  • کد COI اختصاصی: ICLP11_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه حقیر

دانشجویان کارشناسی آموزش زبان و ادبیات فارسی، پردیس شهید باهنر شیراز

مطهره زارع

دانشجویان کارشناسی آموزش زبان و ادبیات فارسی، پردیس شهید باهنر شیراز

لیلا رستگارنیک

استاد راهنما، عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان، واحد شیراز

چکیده

ادبیات عرفانی یکی از گرایشات مهم و اساسی در ادبیات فارسی است که شرح و نظرات متفاوتی در رابطه با آن ارائهشده است اما یکی از مهم ترین ویژگی ها در این نوع ادبیات، بیان رمزگونه و دارای ابهام و تردید می باشد. شراب یکی ازمهم ترین نمادهاست و جایگاه ویژه ای در ادبیات عرفانی دارد. به همین منظور در این پژوهش با بیان مقدمه ای در رابطه باپیشینه ی لغوی و فرهنگی شراب و شرح بعد عرفانی آن، به مضمون سازی های انجام شده در دیدگاه حافظ که به دو شکلعمده شراب زمینی و آسمانی است، پرداخته شده است. هدف از این پژوهش، شرح معانی شراب و جایگاه آن در ادبیاتعرفانی و به طور اخص در غزلیات حافظ می باشد و وجه تمایز این بررسی و دستاورد آن، رسیدن به این نکته است کهگاهی در غزلیات حافظ، واژه شراب به صورت مستقیم به کار نرفته است و میتوان جلوهای از نمود آن را در غزلیات دیدکه این مسئله به طور منسجم مورد بررسی قرار نگرفته است. امید است تا با این تحقیق که برای گردآوری مطالب آن ازروش تحلیلی و کتابخانه ای استفاده شده است؛ گامی در راستای توسعه و فرهنگ فارسی برداشته باشیم.

کلیدواژه ها

آسمانی، حافظ، زمینی، شراب، عرفان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.