چشم انداز تغییرات اقلیمی و امنیت غذایی در ایران
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: اولین همایش ملی کشاورزی دانش بنیان، تغییر اقلیم و امنیت غذایی
- کد COI اختصاصی: ACCFS01_119
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 258
نویسندگان
استاد زراعت، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی- دانشگاه تهران
چکیده
اقلیم به عنوان مهمترین فاکتور تولیدات کشاورزی شمرده می شود و تغییر اقلیم بر تولیدات کشاورزی و دام، تعادل هیدرولوژیک و سایر اجزاء سیستم های کشاورزی تاثیر میگذارد. ازجمله شاخصهای مهم مربوط به تغییر اقلیم، تغییرات دمایی، سیل، خشکسالی، فرسایش، ریزگردها، رخداد حداقل ها و حداکثرها (امواج گرما و سرما) و ... هستند که به طور مستقیم و غیر مستقیم در امنیت غذایی هرکشوری نقش دارند. بنابراین تغییر اقلیم سبب ایجاد ناامنی غذایی و عدم امنیت برای دولت ها و افراد می شود.براساس مدل های جامع پیش بینی سازمان هواشناسی جهانی تا سال ۲۱۰۰ افزایش دمای هوا به میزان ۵-۲درجه سلسیوس (بسته به منطقه)، موجب بالا رفتن ۴۰-۳۰ درصدی میزان تبخیر و تعرق و کاهش ۴۰-۱۰ درصدی تولید برخی از محصولات کشاورزی، به ویژه در عرض های جغرافیایی پایین تر از ۴۵ درجه عرض شمالی خواهد شد. در نتیجه مناطق اطراف کمربند خشک کره زمین (که ایران، افغانستان، پاکستان و کشورهای آفریقایی را شامل می شود)، دچار خشکسالی، سیل و آتش سوزی و... خواهند شد. در ایران، کاهش منابع آبی به واسطه تغییر اقلیم طی سالهای اخیر، به عنوان یک مسئله حیاتی بوده است، همچنین پدیده های مخرب سیل، خشکسالی، آتش سوزی، شیوع بیماریهای گیاهی و دامی، گسترش علفهای و آفات گیاهی ضررهای زیادی در بخش های مختلف اقتصادی از جمله کاهش تولیدات کشاورزی وارد کرده است. برای رفع چالش های مذکور و رشد و توسعه بخش کشاورزی در ایران، راهکارهایی مانند محافظت بیشتر از منابع طبیعی جنگلی و مراتع، ترغیب و تشویق اقتصادی بهره برداران در به کارگیری روش های مناسب کشاورزی در سطح ملی، تلاش در جهت تغییر روند پژوهش های کشاورزی از وضع رایج، و ایجاد ساختارهای پایش و پیش آگاهی از رخداد اقلیم در آینده، برای کاهش اثرگذاری های زیانبار ناشی از تغییرات اقلیم در تولیدات کشاورزی و منابع طبیعی کشور بسیار ضروری می باشد.کلیدواژه ها
تخریب محیط زیست، خشکسالی، فقر و بیکاری، کشاورزی، کم آبیمقالات مرتبط جدید
- نقش دانش محیط زیست براثر تنش گرمایی بر عملکرد تولیدمثلی حیوانات
- بررسی نگرش نسبت به کشاورزی ارگانیک در بین تولیدکنندگان محصولات کشاورزی استان زنجان
- ارزیابی مدل AquaCrop در کلیه کشت و صنعت های نیشکر ایران
- بررسی تجارت آب مجازی نیشکر در کشت و صنعت های مختلف در ایران
- مروری بر فرآوری غیر حرارتی غذاهای پروبیوتیک
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.