اصول نوین نظریه های رهبری و مدیریت آموزشی در آموزش و پرورش
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دهمین همایش ملی تازه های روانشناسی مثبت
- کد COI اختصاصی: NCPP10_1981
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 595
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی، آموزش ابتدایی، دانشگاه فرهنگیان، پردیس گنبدکاووس-گرگان،گلستان،ایران
کارشناسی، مدیریت برنامه ریزی، آموزگار مقطع ابتدایی، اداره آموزش و پرورش، شهرستان گنبدکاووس،گلستان،ایران
کارشناسی، آموزش ابتدایی، آموزگار مقطع ابتدایی، اداره آموزش و پرورش، شهرستان گنبدکاووس،گلستان،ایران
چکیده
هدف تحقیق حاضر بررسی اصول نوین نظریه های رهبری و مدیریت آموزشی در آموزش و پرورش می باشد. اصول نوین رهبری و مدیریت آموزشی در مدارس موضوع مهمی است . این اصول باعث تحولات مثبتی در فضای آموزشی می شوند و به تقویت پیشرفت و انگیزه دانش آموزان و اعضای اجتماع آموزشی کمک می کنند. یکی از مهم ترین نقش ها در یک سازمان خصوصا سازمان های آموزشی که کاملا با نیروی انسانی سر و کار دارند، موضوع مدیریت و رهبری است . مدیریت در آموزش و پرورش، بیش از اندازه حساس و پر اهمیت است و شاید تا امروز نتوانسته باشیم گوشه ها و ژرفای آن را به خوبی درک کنیم . یک مدیر تا در حد خود یک روانشناس، جامعه شناس، متخصص تعلیم و تربیت و رفتارشناس نباشد، نمی تواند ادعا کند که مدیر آموزشی خوبی است . امروزه در این دنیای درحال تغییر و پیشرفت ، مدارس نیاز به تغییر و دگرگونی دارند و این تغییر باید ابتدا در مدیریت ایجاد شود چرا که واقعیات امروز جامعه را نمی توان با روش های دیروز فهمید بلکه باید با تجدید نظر در روش ها و برنامه های گذشته نظریه ها و روش های نوینی را جایگزین کنیم در حال حاضر مدیریت آموزشی رویکرد جدید فرآیند مدار محور را برای اثر بخش کردن مدارس آغاز نموده است . از این رو روش غالب در این مقاله ، روش توصیفی و کتابخانه ای می باشد.در این مقاله که به شیوه مروری و با استناد از مقالات و منابع مرتبط گردآوری شده است سعی داریم تا ضمن پرداختن به مدیریت و اهمیت آن در آموزش و پرورش، راهکار هایی جهت تقویت و پیشرفت در مدیریت آموزشی را بیان کنیم .کلیدواژه ها
نظریه های رهبری ، رهبری ، مدیریت آموزشی ، مدل های رهبریمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در شخصی سازی فرآیندهای آموزشی
- بررسی کاربرد و اثر بخشی بازی های رایانه ای موثر بر درمان کودکان دارای نشانه های اختلال کم توجهی- بیش فعالی (یک مرور نظام مند)
- بررسی رابطه بهزیستی روانشناختی و تاب آوری با کیفیت زندگی معلمان مشهد
- توانمندسازی و توسعه حرفهای معلمان دارای دانش آموز با نیازهای ویژه
- اثربخشی مداخله اموزش ارتباط بدون خشونت برمهارت های بین فردی و تاب آوری در کودکان کار
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.