مکانیسم سهمیه بندی : عملکرد آن در بازار نفت و تأثیر آن بر امنیت انرژی

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی انرژی
  • کد COI اختصاصی: NEC05_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1814
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین یادگاری

موسسه مطالعات بین المللی انرژی

مهدی یوسفی

موسسه مطالعات بین المللی انرژی

چکیده

اوپک در راستای دستیابی به هدف ثبات قیمت نفت و تضمین درآمدی ثابت برای کشورهای عضو تصمیمات و تمهیدات مختلفی اتخاذ کرده که مهمترین آن اتخاذ سیاست سهمیه بندی تولید بوده است . بحث سهمیه تولید از ابتدای تأسیس اوپک مطرح بود اما در آن زمان از یک طرف به دلیل مسائلی از قبیل درگیری با شرکت های چند ملیتی و از طرف دیگر رشد مداوم تقاضای جهانی و عدم مازاد عرضه در بازارهای جهانی نفت با جدیت دنبال نشد . از اوایل دهه 1980 به علت کنترل مصرف در کشورهای عمده مصرف کننده از طریق سیاست های مختلف و افزایش عرضه تحت تأثیر افزایش تولید غیر اوپک، قیمت های نفت بعد از یک افزایش اساسی روند کاهشی فز آینده ای را پیدا کرد . در این زمان اوپک برای دفاع از قیمت، سیاست سهمیه بندی را مورد توجه جدی قرار داد و اولین سهمیه های اعضای اوپک در مارس 1983 تعیین شد و از آن زمان تاکنون این سیاست دنبال شده است . در این مقاله با بررسی سیستم سهمیه بندی اوپک و نقش آن در بازار جهانی نفت، اثرات مکانیسم سهمیه بندی در امنیت انرژی در دو طرف عرضه و تقاضا مورد بررسی قرار گرفته و نتایج ذیل از آن حاصل شده است : 1 ـ کاهش های تولیدی اوپک و یا عدم افزایش سهمیه های تولیدی اعضا در دوره های زمانی مختلف باعث بهبود قیمت ها شده است . 2 ـ رابطه روند قیمت با میزان تخلف اعضای اوپک یک رابطه معکوس است . 3 ـ مکانیسم سهمیه بندی و اجرای آن باعث افزایش امنیت عرضه و متنوع سازی آن شده است . 4 ـ مکانیسم سهمیه بندی و اجرای آن با آنکه با دفاع از قیمت باعث افزایش امنیت درآمدی کشورهای تولیدکننده اوپکی شده اما در زمینه امنیت تقاضا و سهم بازار مطابق با منافع تولیدکنندگان غیر اوپکی بوده است .

کلیدواژه ها

اوپک، سهمیه بندی، امنیت انرژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.