تحلیل محتوای میزان توجه کتب درسی تعلیمات اجتماعی دوره ی ابتدایی به تربیت شهروندی در دانش آموزان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در علوم تربیتی، روانشناسی و مشاوره
  • کد COI اختصاصی: IPECONF07_271
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره افروشته

کارمند آموزش و پرور ش

شهربانو آصفی

کارمند آموزش و پرور ش

خدیجه طایی

کارمند آموزش و پرور ش

حلیمه محمدی

کارمند آموزش و پرور ش

چکیده

هدف کلی این تحقیق ، بررسی و شناسایی میزان توزیع مولفه های تربیت شهروندی در کتب تعلیمات اجتماعی دوره ابتدایی سال تحصیلی ۱۳۹۸-۹۹؛ بود. برای نیل به این هدف، پنج سوال اساسی پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفت . برای تجزیه و تحلیل اطلاعات در قسمت آمار توصیفی از روشهایی مانند: فراوانی و درصد فراوانی و در قسمت آمار استنباطی از آزمون خی دو در جهت مقایسه وضعیت مطلوب و وضعیت موردمشاهده در ابعاد و مقوله های تربیت شهروندی استفاده شد. همچنین برای ارائه دادهها از نمودار و جداول فراوانی بهرهگرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که در کتب تعلیمات اجتماعی پایه های سوم، چهارم، پنجم و ششم دبستانی جمعا ۳۳۷ مورد (شامل متن ، کلمه ، تصویر، پرسش و فعالیت های تکمیلی )به مولفه های تربیت شهروندی اشاره شدهاست که از این تعداد، ۱۱۳مورد (۵۳/۳۳%) به تربیت اجتماعی ؛ ۸۹ مورد (۴۰/۲۶%) به تربیت سیاسی ؛ ۸۸ مورد ( ۱۱/۲۶%) به تربیت فرهنگی و ۴۷ مورد (۹۴/۱۳%) به تربیت مدنی پرداخته شده است . علاوه بر این ، در سطح پایه تحصیلی ، بیشترین توجه به بعد تربیت سیاسی در پایه پنجم و کمترین میزان توجه به بعد تربیت سیاسی در پایه سوم بوده است با. تامل در باب این یافته ها می توان گفت که مولفه های بسیاری در همه ابعاد تربیت شهروندی مورد کم توجهی برنامه ریزی درسی قرارگرفته شده است از. این رو، با توجه به فاصله آشکار و عدم همخوانی برنامه درسی پیشنهادی با برنامه درسی موجود، ضرورت بازنگری و بازاندیشی تمامی ابعاد تربیت شهروندی در برنامه درسی پیشنهاد می شود. در میان ابعاد تربیت شهروندی، تربیت مدنی جزء ابعادی است که در کتب درسی تعلیمات اجتماعی پایه های سوم، چهارم، پنجم و ششم دوره ابتدایی کمترین توجه به آن شده است به .طور کلی وضعیت تاثیرگذاری و توجه به بحث اصول و تربیت شهروندی در تمام دورههای تحصیلی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی از وضعیت بدی برخوردار است که نیازمند توجه تمرکز متخصصان و صاحب نظران برنامه ریزی درسی در این حوزهی مهم و کاربردی در جامعه هستند. در ادامه به ارائه یپیشنهادهای عملی در جهت توجه آموزش و پرورش به تربیت شهروندی پرداخته شده است .

کلیدواژه ها

تربیت شهروندی، دوره ی ابتدایی ، آموزش و پرورش؛ تعلیمات اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.