چالش های اخلاقی و حقوقی هوش مصنوعی در نظام سلامت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی حقوق سلامت
  • کد COI اختصاصی: MEDICALLAW01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 316
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود عباسی

دانشیار حقوق پزشکی، مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

مهرداد تیموری

پژوهشگر مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: امروزه فناوری های هوش مصنوعی می توانند مزایایغیرقابل تصوری را به نظام سلامت ارائه دهند. درحالی که هوش مصنوعی پتانسیلقابل توجهی برای بهبود عملکرد نظام سلامت دارد، از سویی دیگر چالش هایی نیز به همراهدارد که گاهی منجر به آسیب در نظام سلامت می شود. ازاین رو هدف از پژوهش حاضر پاسخبه این سوال است که کاربست هوش مصنوعی در نظام سلامت با کدام چالش های اخلاقی وحقوقی همراه است؟روش پژوهش: این مطالعه از نوع نظری بوده و روش آن به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات از منابع شواهد پایگاه های اطلاعاتی Web of Science, PubMed, Scopus و Google Scolar بودند؛ که از طریق مرور ادبیات گسترده، تجزیه وتحلیل، تحقیقات علمی و نظرات افراد پیشرو در این حوزه و راهنمای درک ماهیت است.ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون،صداقت و امانت داری رعایت شده است.یافته ها: یافته های پژوهش حاکی از این است که مهم ترین چالش های اخلاقی شامل اعتمادبه هوش مصنوعی، استاندارد سازی هوش مصنوعی در پزشکی، رعایت اخلاق پزشکی درهوش مصنوعی، هوش مصنوعی در تشخیص اتمام درمان و هوش مصنوعی و کارکرداحساسی است؛ و مهم ترین چالش های حقوقی هوش مصنوعی در نظام سلامت شامل نقضکرامت انسانی، مسئولیت مدنی، ضمان پزشک، امنیت سایبری و نقض حریم خصوص است. نتیجه گیری: در استفاده از فناوری هایی هوش مصنوعی که از آن ها در نظام سلامتبرای خدمات بهداشتی و درمانی استفاده می کنیم تصمیمات ما مبتنی بر رعایت اصولاخلاقی و حقوقی و قواعد و مقررات باشد که کرامت انسانی را نقض نکند. هر فناوریمبتنی بر هوش مصنوعی که برای استفاده در مراقبت های بهداشتی و درمانی و نظامسلامت در نظر گرفته می شود باید کارآمد، ایمن، امکان نظارت مستمر، استاندارد وتنظیم شده باشد، چنین فناوری هایی تنها در صورتی می توانند کارآمد باشند که باموفقیت در مراقبت های بهداشتی و درمانی پیاده سازی شوند.

کلیدواژه ها

هوش مصنوعی، اخلاق پزشکی، حقوق سلامت، نظام سلامت، کرامت انسانی، مراقبت های بهداشتی و درمانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.