بررسی پوشاک بانوان استان لرستان و مقایسه آن با پوشاک بانوان کرد کرمانشاه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس بین المللی گردشگری،فرهنگ و هنر
  • کد COI اختصاصی: TCACONF13_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمودی عالمی

استادیار گروه هنر، دانشگاه غیرانتفاعی مارلیک، نوشهر، مازندران، ایران .

کبری اصل مرز

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته طراحی پارچه و لباس دانشگاه مارلیک نوشهر

چکیده

یکی از مهم ترین مولفه های مرتبط با هویت، پوشاک افراد جامعه است که بی شک با دیگر عناصر ارتباطی تنگاتنگ دارد، از آنها اثرمی پذیرد و بر آنها اثر می گذارد تمام مولفه های هویت خواه ناخواه با فرهنگ پیوند دارند هنگامی که از هویت ایرانی سخن می گوییم ،مقصودمان هویت فرهنگی ایرانی است که زمینه های گوناگونی را دربرمی گیرد، پوشاک رایج در هر منطقه، زمینه بسیار مناسبی برایبررسی مباحث فرهنگ ی مادی و غیرمادی آنجا به شمار می رود و میان هویت ملی و پوشاک در وجوه مختلف، رابطه ای تنگاتنگ وجوددارد . به طور کلی لباس سنتی مردم لرستان با توجه به شرایط اقلیمی و نیاز آنها در گذشته طراحی شده است و برای نمایش شاناجتما عی، سن و......از تغییر رنگ در پارچه لباس استفاده می کنند بدین گونه که زنان جوان لباس های ملون و شاد به تن دارند و زنانمسنتر با سربندی سیاه و سفید از پارچه هایی به رنگ تیره با طرح های ساده استفاده می کنند . پوشاک مردم لرستان در نهایت زیباییو سادگی نمادی از پوشش اصیل اسلامی است که امروز جز در بر خی مناطق روستایی و عشایری شاید دیگر نتوان نشانی از آن یافت.نوع دوخت لباس های سنتی در لرستان و رنگ های به کار رفته در این پوشش ها منحصر به فرد و بین ظیر است.پوشاک بانوان لر استانلرستان،شامل موارد زیر می باشد : کلاهک ،سربند،پیراهن،شلوار(پاپوش )،کفش ،جلیقه،کت (یل)،کلنجه،بالکل یا سرداری که در ادامههر کدام را تشریح می نماییم.کردها از اقوام کهن ایرانی هستند و به خاطر همین موضوع تعمق در فرهنگ این قوم در خور توجهمیباشد و لباس کرد و رابطه مستقیم با محیط زندگیشان دارد و پوشاک اقوام کرد در مقابل تهاجم فرهنگی و غیره بسیار مقاوم بودهاست و ساختار اصلیشان را حفظ کردند علل بقای این پوشاک و حفظ هویت قومی و پافشاری کردهای ایرانی بر آداب و رسوم و سنت هایقومی خود بوده است. لباس کردی زنانه شامل تنپوش، پاپوش و پایافزار است. لباسی که یک زن کرد کرمانشاهی می پوشد، در مناطقمختلف با توجه به موقعیت جغرافیایی از نظر دوخت ودوز متفاوت است. پوشاک بانوان این ناحیه شامل نه قسمت است که عبارت استاز: سربند، زیرپوش، پیراهن، جلیقه، نیمتنه، قبا، روپوش، شلوار و کفش. لباس های بلند و رنگارنگ در عین زیبایی و رنگ متنوعی که دارد، پوشیده است.در این تحقیق قصد داریم با مقایسه پوشاک بانوان استان لرستان و کرد کرمانشاه ،شباهت ها وتفاوت های لباساین دو قوم بزرگ را بیان کنیم و این میراث اصیل را به نسل های بعد در جهت طراحی لباس های در خور فرهنگ ایران عزیزانتقالدهیم.امید است در این راه بتوانیم قدمی مفید برداریم.

کلیدواژه ها

پوشاک،لر،لرستان،پارچه،ساده،کرد،کرمانشاه،مقایسه،لباس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.