بررسی جایگاه پوشاک و هنر پارچه بافی در جامعه شناسی طبقات اجتماعی عهدصفویه
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس بین المللی گردشگری،فرهنگ و هنر
- کد COI اختصاصی: TCACONF13_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 359
نویسندگان
استادیار گروه هنر دانشگاه مارلیک نوشهر
دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی لباس دانشگاه مارلیک نوشهر
چکیده
پوشاک مردمان هر سرزمینی بیانگر فرهنگی است که در طی زمان علاوه بر کارکرد اولیه ی خود بهعنوان پوشش بدن، از نظر جنس پارچه، نوع دوخت، تزئینات و رنگ، با مقوله هایی نظیر مردانگی یازنانگی، طبقه، منزلت و به طورکلی با ساختارهای اجتماعی متناظر شده است. جامعه شناختی لباس هابه عنوان یک عنصر معنایی و اجتماعی، دارای ویژگی هایی است که به ما کمک می کند تا بتوانیم باطبقات اجتماعی ادوار مختلف تاریخی و نوع پوشاک آن ها آشنایی یابیم. لذا این مقاله در نظر دارد تا بااستفاده از روش توصیفی _ تحلیلی به جامعه شناختی پوشاک طبقات مختلف اجتماعی عهد صفویبپردازد، بدین منظور نگارنده از مقالات متعدد، اسناد تاریخی از جمله کتب مورخین، سفرنامه ها و نگارههای عصر صفویه و عکس های باقی مانده از آن دوره استفاده نموده است. در پایان بررسی های انجامشده نشان داد که توجه صفویان و مردمی که در آن روزگار میزیستند به آداب و رسوم ایرانی و نقشمذهب (شیعه) در زندگی مردم دو معیار مهم در، شکل و ساختار پوشش مردان و زنان آن دوره بودهاست همچنین بررسی های جامعه شناختی انجام شده نشان داد که در دوره ی صفویه با چند گروهاجتماعی از افراد سر و کار داریم. به عنوان نمونه البسه و رنگ های به کار رفته در آن در لباس کارگران،گدایان و فقرا از لحاظ این که جزء طبقات پائین جامعه هستند با لباس های اشرافیان از منظر جنسپارچه های به کار رفته، رنگ های به کار رفته و نقوش استفاده شده در لباس آن ها تقریبا متفاوت استکه این موارد خود نشان دهنده ی اهمیت بیش از پیش جامعه شناختی طبقات اجتماعی دوره هایمختلف تاریخی است تا بتوانیم به کمک این پژوهش ها در نوع پوشش و پوشاک جامعه ی امروز کم کشایانی نماییمکلیدواژه ها
جامعه شناختی، طبقات اجتماعی، پوشاک، عهد صفویمقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.