بررسی و تحلیل گناهان کبیره اخلاقی در مثنوی معنوی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هجدهمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان، ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF18_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حسن زاده اصفهانی

گروه علوم انسانی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران.

چکیده

پژوهش حاضر به شیوه ی توصیفی- تحلیلی به بررسی گناهان کبیره ی اخلاقی در مثنوی و تبیین و تحلیل ایده هایدرخشان مولانا به عنوان مصلحی صاحب سر پرداخته است. در دیدگاه مولانا هر رفتار، گفتار و اندیشه ای که خلاف اصولاسلام، متصوفه و مبانی فکری خاص پیر قونیه باشد، گناه محسوب می شود. مصادیق گناه و راه کارهای مقابله با آن درمثنوی در لابه لای داستان ها و حکایت های تمثیلی به وضوح انعکاس یافته است. بررسی آن ها نشان می دهد که دغدغهاصلی مولانا بیش از هر چیز بر گناهان کبیره اخلاقی مانند شهوت، حرص و طمع، حسد، تکبر و خود بینی و خشم است.از این میان حرص و طمع بیشترین بسامد را داشته و سرچشمه ی اصلی بسیاری از گناهان قلمداد شده است. بر اساساندیشه ساختار شکن مولانا ، گناهان کبیره اخلاقی از کژاندیشی و جهل انسان نسبت به عواقب آن سرچشمه می گیرد. راهکارهای ارایه شده توسط مولانا برای رهایی از گناهان کبیره اخلاقی حاکی از آن است که بین گناه و راه حل رهایی ازآن، هم گونی و هم خوانی کامل وجود دارد. به صورت کلی پای بندی به اصول انسانی و عرفانی ، پیروی از اصول شریعتو طریقت اسلامی، حرکت در راستای قوانین متصوفه و خردگرایی و علم اندوزی را، راه گریز انسان از گناهان کبیرهاخلاقی می داند.

کلیدواژه ها

گناه - اخلاق- گناه کبیره اخلاقی- مولانا - مثنوی-

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.