تاثیر نسبت های مختلف اوره به نیترات محلول غذایی بر رشد و تجمع نیترات کاهوی فرانسوی قرمز در کشت بدون خاک

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 38، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-38-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر ناصری

گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

شهرام کیانی

گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

حمیدرضا متقیان

گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

اوره یکی از کودهای شیمیایی نیتروژن برای تولید سبزی­ها در خاک است که به ندرت در کشت­های هیدروپونیک مورد استفاده قرار می­گیرد. این پژوهش به منظور بررسی اثر نسبت­های مختلف اوره به نیترات محلول غذایی بر شاخص­های رشدی و تجمع نیترات در کاهوی فرانسوی قرمز رقم لولا رزا (Lactuca sativa L. cv. Lolla Rossa) انجام شد. این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با هفت نسبت اوره به نیترات محلول غذایی در چهار تکرار به صورت کشت بدون خاک در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد انجام شد. نسبت­های اوره به نیترات محلول غذایی شامل صفر به ۱۰۰، ۱۰ به ۹۰، ۲۰ به ۸۰، ۳۰ به ۷۰، ۴۰ به ۶۰، ۵۰ به ۵۰ و ۶۰ به ۴۰ بودند. نتایج نشان داد کاربرد نسبت­های مختلف اوره به نیترات در محلول غذایی تاثیر معنی­داری بر شاخص­های رشدی کاهو از قبیل قطر گیاه، طول برگ، عرض برگ، تعداد برگ، شاخص سبزینگی برگ و میزان بریکس برگ در مقایسه با نسبت صفر به ۱۰۰ اوره به نیترات نداشت. همچنین وزن تازه ریشه و شاخساره کاهو تحت تاثیر نسبت اوره به نیترات محلول غذایی قرار نگرفت. بیشترین وزن تازه شاخساره کاهو (۱۴۱ گرم بر گیاه) با کاربرد نسبت ۵۰ به ۵۰ اوره به نیترات حاصل شد که با عدم کاربرد اوره (۱۲۵ گرم بر گیاه) تفاوت معنی­داری نداشت. نتایج نشان داد غلظت نیتروژن شاخساره (به استثنای گیاهان تغذیه شده با نسبت ۵۰ به ۵۰ اوره به نیترات) تحت تاثیر افزایش نسبت اوره به نیترات محلول غذایی قرار نگرفت. با افزایش نسبت اوره به نیترات محلول غذایی غلظت نیترات در ریشه، برگ های بیرونی، درونی و کل کاهو به طور معنی­داری کاهش یافت. به طوری که بیشترین و کمترین غلظت نیترات در ریشه، برگ های بیرونی، درونی و کل کاهو به ترتیب در گیاهان تغذیه شده با نسبت های صفر به ۱۰۰ و ۵۰ به ۵۰ اوره به نیترات در محلول غذایی حاصل شد. نتایج این پژوهش نشان داد کاربرد اوره در محلول غذایی منجر به تامین نیتروژن کاهو شد. این نشان می­دهد گیاهان کاهو به طور موثری اوره را هیدرولیز کرده و به صورت کارا از آن به عنوان منبع نیتروژن استفاده کرده­اند. براساس وزن تازه شاخساره و غلظت نیترات در کل برگ­های کاهو، جایگزینی ۵۰ درصد نیترات محلول غذایی با اوره برای تولید کاهوی فرانسوی قرمز در کشت هیدروپونیک در شرایط این پژوهش توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

سبزی های برگی, شکل نیتروژن, متهموگلوبینیمیا, هیدروپونیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.