حل مسئله مکانیابی_ مسیریابی هاب برای شبکه مرسولات پستی برون شهری با رویکرد ترکیبی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-21-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار افندی زاده

استاد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

محمود احمدی نژاد

دانشیار، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

سعیده عبدلی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

حمید بیگدلی

دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

چکیده

یکی از مسائل مهم در صنعت حمل ونقل، طراحی شبکه تحویل بسته های پستی (شبکه پستی) می باشد. شبکه پستی شبکه ای است که در آن، جریان مرسولات توسط حامل های بار از چندین مبدا جمع آوری شده و به ها ب ها انتقال داده می شوند؛ در مرحله آخر، بسته های پستی توسط حامل های بار به مقصد نهایی ارسال می شوند. به منظور ارائه این خدمت، هاب ها جهت پردازش مرسولات مکان یابی شده و مسیرهای محلی جهت برداشت و توزیع بسته ها در هاب ها برنامه ریزی می شوند. این مسئله با عنوان مسئله مکانیابی-مسیریابی شناخته می شود. پژوهش حاضر به دنبال مکان یابی هاب و مسیریابی حامل های بار در مقیاس بین شهری و در سطح کشور ایران می باشد. برای این منظور، ابتدا مدل ریاضی مسئله مکان یابی هاب ها و مسیریابی حامل های بار ارائه شده و ازآنجاکه مسئله مکانیابی-مسیریابی در دسته بندی مسائل پیچیده با ابعاد بزرگ قرار می گیرد، از الگوریتم های فرا ابتکاری برای حل آن استفاده گردیده است. در پژوهش حاضر، با ادغام دو الگوریتم ژنتیک (GA) و الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) به حل مسئله مکانیابی-مسیریابی پرداخته شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ادغام دو الگوریتم PSO و GA نسبت به حالتی که تنها از یک الگوریتم فرا ابتکاری برای حل مسئله استفاده شود پاسخ بهتری ارائه می دهد. شایان ذکر است که از داده های شرکت تیپاکس جهت مکان یابی هاب ها و مسیریابی مسیرهای محلی استفاده گردیده است.

کلیدواژه ها

الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات, الگوریتم ژنتیک, بهینه سازی شبکه پستی, مسئله مکان یابی_مسیریابی هاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.