ماگماتیسم آداکیتی بعد از میوسن گنبد نیمه آتشفشانی قرائی، منطقه ماه نشان (غرب زنجان)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 16، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_ECONG-16-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 159
نویسندگان
کارشناسی ارشد زمین شناسی، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
چکیده
گنبد نیمه آتشفشانی قرائی واقع در غرب زنجان، بخشی از کمان ماگمایی ارومیه- دختر در پهنه ایران مرکزی است. گنبد قرائی درزه های ستونی از خود نشان می دهد و به داخل توالی سازند قرمز بالایی به سن میوسن و توده گرانیتوئیدی کهریزبیک به سن پروتروزوئیک بالایی نفوذ کرده است. بر اساس بررسی های سنگ نگاری، سنگ های این گنبد دارای ترکیب داسیت- ریوداسیت با بافت پورفیری و گلومروپورفیری بوده و شامل درشت بلورهای پلاژیوکلاز، بیوتیت، کوارتز و گاه هورنبلند و سانیدین در زمینه دانه ریز است. در نمودارهای سنگ شناسی، سنگ های گنبد قرائی داری ترکیب داسیت، ریوداسیت و تراکی داسیت بوده و ماهیت کالک آلکالن پتاسیم بالا تا شوشونیتی دارند. در الگوی تغییرات عناصر کمیاب بهنجارشده نسبت به گوشته اولیه، نمونه های گنبد قرائی غنی شدگی در LILE (Rb، Ba، Th، U، K و Cs)، همراه با بی هنجاری منفی HFSE (Nb، P و Ti) و بی هنجاری مثبت شاخص در Pb را نشان می دهند. در الگوی عناصر کمیاب خاکی بهنجارشده به کندریت نیز یک الگوی غنی از LREE نسبت به HREE با نسبت بالای LREE/HREE مشاهده می شود. سنگ های گنبد قرائی، ویژگی های زمین شیمیایی مشابه آداکیت ها داشته و در زمره آداکیت های غنی از سیلیس طبقه بندی می شوند. سنگ های گنبد نیمه آتشفشانی قرائی از ماگمای با درجه ذوب بخشی بیش از ۲۵ درصد پوسته زیرین با ترکیب گارنت- آمفیبولیت در یک محیط پس از برخورد تشکیل شده اند.کلیدواژه ها
زمین شیمی, سنگ شناسی, گنبد نیمه آتشفشانی, آداکیت, قرائی, ارومیه- دختر, زنجاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.