قلمرو آزادی بیان از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دومین همایش بین المللی جامعه شناسی، علوم اجتماعی و آموزش و پرورش با رویکرد نگاهی به آینده
- کد COI اختصاصی: SEDCONF02_040
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 150
نویسندگان
لیسانس حوزوی سطح ۲،حوزه علمیه الزهرا(س)ارومیه
سطح دو حوزه ، حوزه الزهراء ارومیه
سطح ۳ حوزوی، حوزه علمیه قم
دکتری مدیریت آموزشی ،مدرس دانشگاه فرهنگیان ارومیه،مشاور تحصیلی
چکیده
یکی از وجوه مهم و کلیدی آزادی سیاسی، حق آزادی بیان می باشد که اگر در جامعه ای نباشد، بخشی بزرگ از آزادی از دست می رود و طبیعی می باشد که جلوه بیرونی آزادی اندیشه، خود را در آزادی بیان نشان می دهد. این امر از بعضی آیات قرآن کریم که بر شنیدن گفتار دیگران، پیروی از احسن، جدال احسن، تبعیت از برهان، انتخاب گزینه بهتر و امر به معروف و نهی از منکر تاکید دارند، قابل برداشت است؛ هرچند این امر به معنای آن نمی باشد که آن آزادی، حد و مرزی ندارد؛ بلکه رعایت حقوق دیگران، موازین شرعی و عقلی و رعایت قانون عادلانه، از حدود آن به شمار می آید. با عنایت به اهمیت مسئله هدف از این مقاله بررسی قلمرو آزادی بیان از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه است. روش مطالعه در این پژوهش کتابخانه ای و بر اساس رویکرد توصیفی است. بررسی ها حاکی از آن است که از قرآن کریم و نیز روایات و سیره ی معصومین فهمیده می شود که اسلام آزادی بیان را به رسمیت می شمارد زیرا اگر آزادی بیان و طرح گفتارهای متفاوت وجود نداشته باشد، آدمی هیچ وقت پی به حقانیت اسلام درمیان مکاتب مختلف نمی برد. اگر استدلال ها و دلایل گوناگون در کنار یکدیگر مطرح نگردد،سخن باطل و حق تمییز داده نمی شود. از منظر آیات و قرآن کریم آزادی بیان ثابت وجایز شمرده شده است. آزادی بیان از دیدگاه قرآن حق مشروع هر انسانی است و آیات فراوانی در این زمینه وجود دارد.کلیدواژه ها
آزادی بیان، قرآن، نهج البلاغه،قلمرواطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.