تجزیه و تحلیل مکانیزم تاب آوری شهری از بعد روابط و قدرت سیاسی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: هفتمین کنگره ملی در علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: HUMAN08_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پویان گرمسیری

۱- دانشجوی دکتری شهرسازی، واحد یاسوج ، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران.

عبدالخالق آروین پیلی

۲- استادیار گروه عمران، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران.

چکیده

مفهوم تاب آوری یکی از مفاهیم نسبتا جدید در عرصه برنامه ریزی شهری است که از بستر علوم اکولوژیکی وارد این عرصه شده است.کاربرد مفاهیم با پیش زمینه اکولوژیکی همچون تاب آوری در سیستم های مختلط اجتماعی و اکولوژیکی مانند نواحی شهری، به دلیل ذات محافظه کارانه و غیرسیاسی آنها مسئله اصلی این مقاله است. هدف مقاله ارائه چارچوب کلی تحلیل مفهوم تاب آوری شهری از دریچه روابط و قدرت سیاسی است تا از این طریق بتوان به چالش های مفهومی آن از بعد سیاسی دست یافته و دیدگاه کامل تری از آن را که تناسب بیشتری با خصوصیات نواحی شهری داشته باشد، ارائه کرد. روش پژوهش حاضر به صورت تحلیل محتوا و بر مبنای داده های برگرفته از اسناد کتابخانه ای است. اصلی ترین یافته تحقیق، تبیین ابعاد مختلف تحلیل سیاستی تاب آوری شهری و استخراج جهت گیری های سیاسی این مفهوم است. در این راستا ارتباط بین تاثیر سیاست های قدرت نهادی بر روی تحقق اهداف تاب آوری در نظر گرفته شده و مجموعه ای از معیارها و شاخص های تحلیل سیاستی تاب آوری ارائه شده است. نتایج حاکی از آین است که: انتخاب دیدگاه اجتماعی به عنوان راه حلی در راستای تضعیف چالش های ناشی از تسلط رویکرد وحدت گرایانه موجود در تعاریف تاب آوری است. در این راستا و با انتخاب روابط و مناسبات قدرت نهادی به عنوان دیدگاه اجتماعی منتخب مقاله، چارچوب تحلیل سیاستی تاب آوری ارائه شده است.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: تاب آوری شهری، روابط و قدرت سیاسی، اکولوژیک، سیاستگذاری شهری، رویکرد تکثرگرا.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.