تحلیل خشکسالی در ایران: پایش و ارزیابی ویژگی های مکانی و زمانی با استفاده از شاخص های MODIS
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: مجله پژوهش های خشکسالی و تغییر اقلیم، دوره: 2، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JDCR-2-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 215
نویسندگان
دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران
دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.
چکیده
این مطالعه به شناسایی و توصیف خشکسالی با استفاده از شاخص های چندگانه مبتنی بر MODIS پرداخته بنابراین ویژگی های زمانی- مکانی شدت و فراوانی خشکسالی در کل کشور در بازه زمانی سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱ با استفاده از شاخص بارش استاندارد شده به صورت یک ماهه SPI-۱، سه ماهه SPI-۳ و یکساله SPI-۱۲، براساس مجموعه داده بارش CHIRPS با قدرت تفکیک مکانی ۵ کیلومتر، شاخص وضعیت پوشش گیاهی (VCI)، شاخص وضعیت دما (TCI) و شاخص سلامت پوشش گیاهی (VHI) مورد بررسی قرار گرفت. پراکندگی بارندگی در نواحی جنوب شرقی و نواحی مرکزی کشور کمتر از ۲۰۰ میلی متر در سال است. بررسی نسبت کلاس های خشکسالی بر اساس شاخص TCI نشان می دهد نسبت مساحت مناطقی که در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ در کلاس خشکی شدید قرار دارند به ترتیب ۷/۳۶% و ۲/۴۳% بوده که حدود ۷ درصد افزایش داشته است. مقایسه مساحت کلاس خشکسالی دو شاخص TCI و VCI نیز نشان می دهد که شاخص VCI در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به میزان ۷/۳% و ۱/۵% سطح مناطقی که در کلاس خشکسالی شدید قرار دارند را بیشتر برآورد کرده است. همچنین شاخص VHI نشان می دهد ۶ استان ناحیه جنوبی کشور، بین بازه زمانی سال های ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۱ خشکسالی طولانی مدت را تجربه کرده اند.کلیدواژه ها
پیامد خشک سالی, داده CHIRPS, سنجش ازدور, شاخص های خشک سالیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.