شبیه سازی رشد و نمو کینوا با نرم افزار DSSAT ۴.۷ در شرایط مزرعه
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: مجله پژوهش های خشکسالی و تغییر اقلیم، دوره: 2، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JDCR-2-1_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 159
نویسندگان
کارشناس جهاد کشاورزی استان یزد، یزد، ایران.
استاد گروه اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
دانشیار گروه اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
دانش آموخته دکتری اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
چکیده
یران کشوری وسیع با جمعیت رو به افزایش است و تامین نیاز غذایی جدید با تولید و استفاده از دانه اصلاح شده گیاهان مقاوم و سازگار با خاک های خشک و شور مانند کینوا در کنار گیاهان استراتژیک و به کارگیری ابزارهای دانش بنیان در مدیریت زراعی و به نژادی مانند مدل ها، به عنوان راهکاری مناسب، قادر خواهد بود تولید غذا را در کشورمان متناسب با افزایش جمعیت تغییر دهد. این تحقیق در یک سال و دو از منطقه استان یزد با ۱۰ آزمایش جداگانه و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار انجام شد. عاملهای آزمایش شامل ۵ لاین امید بخش اصلاح شده در مرکز تحقیقات شوری یزد بود؛ که از آنها چهار لاین متوسط رس، یک لاین دیررس و یک رقم زودرس تی تی کاکا بود. نمونه گیری و یادداشت برداری ها به طور مرتب، هر سه روز یک بار و متناسب با پیشرفت مراحل فنولوژیک هر لاین انجام شد. شبیه سازی رشد و نمو کینوا، واسنجی و ارزیابی مدل توسط نرم افزار DSSAT ۴.۷ و با داده های برداشت شده از مزرعه انجام شد. نتایج واسنجی و تعیین اعتبار مدل CROPGRO با نرم افزار DSSAT ۴.۷ برای کینوا مطلوب ارزیابی شد و بررسی آنالیز فصلی ۳۰ ساله مدل برای شهر یزد نشان داد که تاریخ کاشت مطلوب برای لاین های متوسط رس، دیررس و رقم تی تی کاکا به ترتیب اول مرداد، آخر تیر و نیمه مرداد بدست آمد زیرا کوتاهترین دوره رشد در این تاریخ کاشت ها داشتند.کلیدواژه ها
تاریخ کاشت, نمو فنولوژیک, مدلسازی. مناطق خشکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.