تاثیر فرایند اکستروژن تحت کانال زاویه ای با مقطع یکسان (ECAP) بر خواص مکانیکی آلیاژ Al-6061

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین همایش مشترک انجمن مهندسی متالورژی ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES05_103
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1031
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین خالقی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان

محمود مرآتیان

دانشیار دانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان

محمد حسین طهماسبی

دانشجوی دکتری دانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان

یاشار بیات

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه آزاد اسلامی و

چکیده

اکستروژن تحت کانال زاویه ای با مقطع یکسان در طی دهه های گذشته به عنوان یکی از روش های شناخته شده تغییر شکل پلاستیکی شدید برای تولید فلزات با ساختار فوق ریز دانه مطرح می باشد. در این تحقیق تاثیر مسیرهای مختلف این فرایند بر خواص مکانیکی نمونه های آلیاژ آلومینیوم 6061 بررسی شد. در ابتدا قالبی با زاویه 120 درجه بین دو کانال و کمان 20 درجه در قسمت پایین محل اتصال دو کانال طراحی و ساخته شد. فرایند اکستروژن تحت کانال زاویه ای با مقطع یکسان در دمای محیط با عبورهای 1 و 2 و 3 و 4 و 6 و 8 و 10 مرحله د رمسیرهای بدون چرخشی (A) و با چرخش 90 درجه (BC) بین ه رعبور انجام شد. نمونه ها پس از انجام فرایند تحت آزمون های کشش و سختی (به روش ویکرز) قرار گرفت. آزمون کشش نمونه ها نشان داد که نمونه با 4 عبور در مسیر چرخش A با نتایج استحکام کششی 340 مگاپاسکال و ازدیاد طول 9/5 درصد، خواص مکانیکی بهتری نسبت به نمونه های دیگر در این فرایند دارا بود. در نمونه های با مسیر چرخش BC، استحکام نمونه ها با افزایش تعداد عبور در این مسیر روند افزایشی داشته ولی نسبت به نمونه با یک عبور، کلیه نمونه ها دارای استحکام پایین تری می باشد که این نتایج حاکی از نامناسب بودن مسیر BC برای این آلیاژ می باشد. نتایج آزمون سختی نیز نشان داد که با افزایش تعدا عبور تا 4 مرحله در مسیر A، سختی افزایش یافته و با عبورهای بالاتر سختی نمونه ها کاهش یافته و سپس به حد ثابتی رسیده است.

کلیدواژه ها

تغییر شکل پلاستیکی شدید، اکستروژن تحت کانال زاویه ای با مقطع یکسان، آلیاژ آلومینیوم 6061، خواص مکانیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.