برنامه ریزی فرایند آموزش گامی به سوی یکسان سازی کیفیت دانشگاه ها

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مطالعات برنامه ریزی آموزشی، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_EPSJ-9-17_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا مصطفی پور

دانشجوی دکتری رشته مدیریت آموزشی دانشگاه علامه طباطبائی

حمید رحیمیان

عضو هیات علمی دانشگاه علامه

عباس عباس پور

دانشیار گروه مدیریت و برنامه ریزی دانشگاه علامه طباطبایی تهران

سعید غیاثی

دانشیار گروه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی دانشگاه علامه طباطبائی

علی خورسندی طاسکوه

گروه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

هدف پژوهش تعیین شاخص های مربوط به مرحله فرایند آموزش دانشگاه هاو برنامه ریزی جهت آن به منظور کاهش نابرابری های کیفی آنان و ارائه الگوی مفهومی جامع با استفاده از رویکرد کیفی از نوع تحلیل محتوای استقرایی می باشد. در این پژوهش، دانشگاه ها با نگاه سیستمی یعنی ورودی، فرایند و خروجی مورد بررسی قرار گرفت که مرحله فرایند آن به عنوان موضوع اصلی یکسان سازی کیفیت دانشگاه ها  مورد توجه واقع گردید . جامعه آماری این پژوهش، اعضای هیات علمی دانشگاه ها و صاحب نظران مراکز تحقیقاتی آموزش عالی بودند؛ که در ارتباط با کیفیت دانشگاه ها و نابرابری آن دارای سوابق اجرایی و علمی بوده اند. تعداد نمونه ها از طریق نمونه گیری هدفمندو با توجه به اشباع نظری به ۲۱ نفررسید. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده شد. روش تحلیل داده ها روش محتوای استقرایی بود. که به منظور تجزیه و تحلیل آن از سه مرحله کدگذاری استفاده گردید.  نتایج تحلیل داده ها، در فرایند کدگذاری به شناسایی ۲۶ کد باز منجر شد که در نهایت در قالب ۲۲ مقوله محوری و ۵ کدانتخابی دسته بندی شد .   یافته های پژوهش نشان داد که در مرحله فرایند آموزش دانشگاه ها، پنج  شاخص  فرایند یاددهی _ یادگیری، منابع انسانی، منابع مالی، ساختار سازمانی و مدیریتی و امکانات وتجهیزات با ۲۲ زمینه جزئی نیازمند برنامه ریزی و توجه به منظور یکسان نمودن کیفیت دانشگاه ها می باشد.

کلیدواژه ها

فرایند آموزش, برنامه ریزی, کیفیت, یکسان سازی, برابری, دانشگاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.