پالایش فضای سایبری به مثابه جرم یا ابزارپیشگیری ازآن؟

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهشنامه حقوق کیفری، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOLG-13-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا پورنجفی

استادیار گروه حقوق کیفری و جرم شناسی، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی،بناب، ایران

حسین فخر

دانشیار گروه حقوق دانشگاه تبریز. تبریز، ایران.

بابک پورقهرمانی

دانشیار حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران

چکیده

تقریبا همه دولت ها بنا به ملاحظات مختلف در راستای پیشگیری از جرم در فضای مجازی، به پالایش متوسل می­شوند. ولی اغلب، از یک طرف به دلیل محدودیت های فنی و جرم­شناختی و از طرف دیگر به علت اجرای غیراصولی پالایش، در وصول به هدف خود موفق نشده بلکه برخی حقوق بنیادین بشری را نیز نقض می­نمایند. در این تحقیق این­که آیا پالایش ابزار پیشگیری از جرم است یا به مثابه خود جرم بررسی شده است. مقاله با شیوه تحلیلی- توصیفی به این نتیجه دست یافته که اکتفای دولت ها به قانونی بودن پالایش و عدم توجه به شرایطی چون «ضرورت و تناسب» در اعمال آن، موجب مداخله بی­رویه آن ها در حقوق بنیادین شهروندان شده و آسیب های ناشی از پالایش غیراصولی به رغم متصف نشدن به عنوان مجرمانه در قوانین داخلی، می­تواند با بهره مندی از آموزه­های جرم­شناسی انتقادی با رویکرد آسیب اجتماعی شناسی، در قالب جرم دولتی مطرح گردد.

کلیدواژه ها

پالایش, فضای سایبری, پیشگیری وضعی, حقوق بنیادین, جرم دولتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.