بررسی سازوکارهای خنثی سازی جرائم راهنمایی و رانندگی ( مطالعه ای درباره تیپ شاسی توجیه تخلف )

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوازدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک
  • کد COI اختصاصی: TTC12_315
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شاهرخ مرمریان

کارشناس ارشد جامعه شناسی

محمد امین کنعانی

عضو هیات علمی دانشگاه گیلان

فردین علیخواه

عضو هیات علمی دانشگاه گیلان

چکیده

عدم رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی از جمله هنجارشکنی هایی است که به شکل روزمره در رفتارهای ترافیکی ایرانیان مشاهده میشود. آنچه که در نهایت امر امکان بروز چنین رفتاری را فراهم می آورد توجیه آن از طرف متخلف با هدف کاستن از بار فشارهای احتمالی آن است. مسأله آن است که بسیاری از ایرانیان در هنگام تخلف از هنجارشکنی خود اطلاع دارند ولی توجیهاتی بکار می گیرند تا انجام آنرا برای خود راحت نمایند. در این تحقیق با استفاده از نظریه خنثیسازی متزا و سایکز، شکلهای مختلف توجبه اعمال متخلفانه رانندگان مورد بررسی قرار گرفت. نظریه خنثی سازی اشاره به این دارد که متخلفان رفتار خود را در قالبی همسو با ارزشها و هنجارهای مرسوم جامعه توجیه میکنند تا پیامدهای واکنش اجتماع را خنثی کنند و از فشار آن بر خود بکاهند. بر طبق این نظریه پنج عامل مهم در رابطه با توجیه تخلفات از دیدگاه رانندگان شامل انکار مسئولیت، انکار آسیب، انکار وجود قربانی، سرزنش سرزنش کنندگان و ادعای وفاداری به دیگران (توسل به ارزشها) مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش کیفی بوده و با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق با 25 راننده متخلف گفتگو شد. یافتههای این تحقیق نشان میدهند که اصلی ترین تکنیک مورد استفاده در میان پاسخگویان، انکار مسئولیت است. پس از تکنیک انکار مسئولیت، تکنیکهای ادعای وفاداری به دیگران و سرزنش سرزنش کنندگان به ترتیب از اهمیت بیشتری برخوردار بوده اند.

کلیدواژه ها

تکنیک های خنثی سازی، تخلف، رانندگی، تیپ شناسی توجیه تخلف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.