اثر سیاست پولی بر سه کسری در ایران: کاربردی از رهیافت پویایی شناسی سیستم

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مدلسازی اقتصاد سنجی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEMS-9-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گیتی صادقیان

دانشجوی دکتری اقتصاد، گروه اقتصاد، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران، ایران

احمد جعفری صمیمی

استاد اقتصاد، گروه اقتصاد، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران، ایران

سعید راسخی

استاد اقتصاد، گروه اقتصاد، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران، ایران

چکیده

بررسی اثر کسری بودجه بر کسری حساب جاری همواره مورد توجه اقتصاددانان بوده است. در ادبیات اقتصاد کلان دو رویکرد برای بررسی این ارتباط وجود دارد: رویکرد کینزی و رویکرد ریکاردویی. رویکرد کینزی وجود ارتباط بین کسری بودجه و کسری حساب جاری را می پذیرد در حالی که رویکرد ریکاردویی این ارتباط را رد می کند. با بررسی مطالعات صورت گرفته در حوزه دو کسری، این مطالعه به بررسی فرضیه دو کسری و سه کسری و همچنین تاثیر سیاست های پولی بر سه کسری می پردازد. در راستای دستیابی به هدف مذکور از روش پویایی شناسی سیستم و از داده های بازه زمانی ۱۳۷۸-۱۳۹۹ بهره گرفته شد. نتایج حاصل از مطالعه حکایت از برقراری رابطه دو کسری و سه کسری را دارد. روند حساب سرمایه نشان می دهد که این حساب همواره با کسری روبروست. با این حال، به نظر نمی رسد که شکاف پس انداز داخلی کاملا با سرمایه خارجی جبران شده باشد. عدم تعادل در ترازپرداخت ها کسری بودجه ایجاد شده را تشدید می کند و می تواند چرخه پرشتابی از کسری بودجه را رقم بزند. همچنین در این مطالعه اثر سیاست پولی بر سه کسری نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان می دهد که اعمال یک سیاست پولی بر فرایند شکل گیری دو کسری و سه کسری تاثیر گذار نیست.

کلیدواژه ها

کسری سه گانه, کسری دوگانه, پویایی شناسی سیستم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.