بررسی ویژگی های مکانیکی پوشش بتنی کانال های انتقال آب حاوی نانوذرات بامبو

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری، دوره: 47، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JISE-47-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جهانگیر عابدی کوپایی

استاد دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی آب

علیرضا گوهری

استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی آب.

سعید اسلامیان

استاد دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی آب.

آرمیتا معتمدی

دانش آموخته ارشد دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی آب

چکیده

تلاش به منظور کاهش هزینه اجرای کانال­های آبیاری ضمن حفظ خصوصیات، معیارهای فنی، جلوگیری از صدمات وارد بر این سازه، جلوگیری از نشت و هدر رفت آب در مراحل مختلف انتقال و توزیع آب بسیار مورد توجه پژوهشگران است. استفاده از مواد پوزولانی که به عنوان موادی ارزان قیمت جایگزین بخشی از سیمان شده و بنابراین موجب کاهش قیمت تمام شده سیمان می­گردد، یکی از راهکارها می­باشد­. یکی از گیاهان پرکاربرد در این زمینه، بامبو است. به همین دلیل، در این پژوهش، مقادیر ۲۰ و ۳۰ درصد ذرات بامبو در دو شکل طبیعی و در مقیاس نانو به جای سیمان جایگزین شد و ویژگی­های بتن حاصله از جهت مقاومت فشاری، کششی، دوام در محیط سولفاته و مدول الاستیسیته بررسی شد. مقاومت فشاری و کششی بتن کنترل در دوره ۱۲۸ روزه، به ترتیب ۱۱/۲۸۹، ۹۷/۳۳ کیلوگرم بر سانتی­متر مکعب بود و در همه نمونه ها با افزایش سن بتن افزایش یافت. اما تنها نمونه حاوی ۲۰ درصد از نانو ذرات بامبو، عملکردی مشابه بتن کنترل داشت. در محیط سولفاته بتن کنترل بیشترین کاهش وزن را با ۴۳/۴ درصد داشت که بیانگر دوام بهتر نمونه های ساخته شده با پوزولان بامبو است. مدول الاستیسیته نیز در نمونه های حاوی ذرات بامبو حداقل ۶/۳۸ درصد کمتر از نمونه کنترل بود. در نهایت می­توان ادعا نمود که نمونه حاوی ۲۰ درصد نانو ذرات بامبو پتانسیل استفاده به عنوان مواد پرکننده درزهای انبساط و انقباض کانال­های بتنی انتقال آب را دارا می­باشد، زیرا مقاومت فشاری، کششی، دوام و الاستیسیته بتن را بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

الاستیسیته, بتن, پوزولان, مقاومت فشاری و کششی, بامبو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.