گزینش مقدماتی گونه های مختلف جنس گلابی (Pyrus) برای پاکوتاهی و جذب عناصر غذائی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه نهال و بذر، دوره: 39، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SPJ-39-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضائی

دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

حمید عبداللهی

دانشیار، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

کاظم ارزانی

استاد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

علی مختصی بیدگلی

دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

نیما احمدی

دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

پاکوتاهی و قدرت جذب عناصر غذائی از مهمترین صفات در برنامه های به­نژادی پایه­های گلابی می باشند. بر این اساس، در پژوهش حاضر خصوصیات رشدی و جذب عناصر غذائی درشت مغذی و آهن در دانهال­های ۱۳ گونه بومی و وارداتی جنس گلابی (Pyrus)، یک هیبرید بین گونه­ای تجاری و سه پایه رویشی متداول پیرودوارف (Pyrodwarf)، کوئینس EMA و کوئینس BA۲۹ از گونه به (Cydonia oblonga Mill.) مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. ارزیابی­ها در شرایط کنترل ­شده در قالب طرح کاملا تصادفی با ۱۰ تکرار در یک دوره رشدی شش ماهه در سال ۱۴۰۱ انجام شد. خصوصیات رشدی و شاخص کلروفیل در ۷۰، ۱۲۰ و ۱۶۰ روز پس از استقرار مواد گیاهی و جذب عناصر غذائی N، P و K همراه با عنصر آهن به عنوان مهمترین عنصر ریزمغذی در مقایسه با پایه­های جنس Pyrus و Cydonia در ۱۶۰ روز پس از استقرار، ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان پاکوتاهی در گونه P. syriaca و سپس پایه­های رویشی، و بیشترین رشد در دانهال­های بذری گونه P. communis حاصل از رقم درگزی و سپس گونه P. bretschneideri مشاهده شد. همچنین سه گونه جنس Pyrus با منشاء جنوب شرقی آسیا نیز جزو پررشدترین گونه­ها بودند. در گونه P. syriaca کمترین طول میانگره در ۱۶۰ روز پس از استقرار با میانگین ۱/۶۱سانتی­متر مشاهده شد که نشانگر تاثیر این صفت در پاکوتاهی این گونه بود. در رابطه با قدرت جذب عناصر، سه گونه ­P. hyrcana، P. nivalis و P. pashia بیشترین جذب نیتروژن و دو گونه P. amygdaliformis  و P. nivalis بیشترین جذب فسفر را داشتند و گونه P. syriaca، با دو درصد پتاسیم برگی، از قدرت جذب بالای این عنصر برخوردار بود. همچنین کلیه گونه­های جنس Pyrus در مقایسه با پایه­های متعلق به گونه C. oblonga از محتوای آهن کل بالاتری برخوردار بودند. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، ارزیابی­های تکمیلی در رابطه با امکان استفاده مستقیم از گونه P. syriaca به عنوان پایه بسیار پاکوتاه­کننده برای باغ­های متراکم و یا فوق متراکم گلابی و یا استفاده از این گونه در برنامه­های بهنژدای گلابی پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

گلابی, آهن, پایه کوئینس, ژرم پلاسم, رشد رویشی, شاخص کلروفیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.