ضرورت نیازسنجی پژوهشی در پژوهش های سازمانی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت پژوهش و فناوری
  • کد COI اختصاصی: NCRT02_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3681
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه ارفع بلوچی

دانشجوی کارشناسی ارشد تحقیقات آموزشی دانشگاه فردوسی مشهد

حسین کارشکی

استادیار دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد

محمدرضا آهنچیان

دانشیار دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

هدف این مقاله، تبیین چیستی نیازسنجی پژوهشی، جایگاه آن در پژوهش و تکنیک ها و رویکردهای نیازسنجی مطرح در سازمانها است. هر سازمان مایل است مشکلات و مسائل خود را شناسایی کند و با متمرکز ساختن پژوهش ها حول آنها، راهکارهای مناسبی در جهت حل مسئله و بهبود مسائل سازمان پیدا کند. لازمه ی این امر آگاهی از روش شناسی پژوهش و تکنیک های مطرح در حوزه نیازسنجی پژوهشی است که به شناسایی بهترین اولویت هایِ پژوهشی کمک بسزایی میکند. اما بررسی های انجام شده حاکی از آن است که در سازمان ها و نهادهای مختلف بهواسطه عدم آگاهی از فرایند مسئله یابی پژوهشی و چگونگی انجام آن، پژوهش های انجام شده نه تنها دغدغهای را رفع نمیسازند، بلکه هزینههایی را نیز به سازمان، تحمیل میکنند. لذا در این مطالعه که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است،. پس از شناسایی مضامین اصلی، جستجو با تمرکز بر روی آن مضامین با سه ملاک اعتبار منابع، تناسب و تازگی بهعمل آمد. تبیین با استناد به دادههای به دست آمده از بررسی منابع و با اتکا به استنباطهای محققان از آنها انجام شد. یافتهها نشان داد که در میان رویکردها، رویکردهای عرضه محور، تقاضا محور، آسیب شناختی، مدیریتی، سیستماتیک و موضوعی متناسب با موقعیت های سازمانی رویکرد نیازسنجی معتبرتر و اثربخش تر هستند؛ از میان تکنیکهای نیازسنجی نیز، تکنیک دلفی، فیش باول، تل استار و هزینه فایده به عنوان تکنیکهای موثر شناسایی و معرفی شدند.

کلیدواژه ها

نیازسنجی پژوهشی، رویکرد نیازسنجی، تکنیک نیازسنجی، اولویت پژوهشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.